Какви цени за строителни ремонти да очаквате?

1
152
Добави коментар
fire19
fire19

Обмисляте да предприемете някакъв вид строителен ремонт и сигурно се чудите за цената?

Цената на ремонтните дейности винаги си остава приоритетен въпрос и ако нямахме чувство за неудобство, сигурно след поздрав “Здравейте!” бихме питали “Колко ще струва?”. Напълно нормално е, когато се предприемат ремонтни дейности да се колебаем дали ще можем да си го позволим, дали ще стигнат средствата, или ще трябва да изчакаме. Знаете ли колко ме дразнят онези детайли по стените, които плачат за пребоядисване, но така и не стига бюджет за тях? Не се притеснявайте, дори и платежоспособните хора изпитват затруднения понякога и определено и те правят калкулация на общите средства. Някои хора имат повече, защото умеят да инвестират по-добре от други. 

Строителните ремонти са вид инвестиция и това схващане е разковничето, което ако го осъзнаем, ще ни помогне по-лесно и навременно да се мобилизираме да оправим някой теч, появила се авария или да предприемем освежаване. Домът, в който живеем, е мястото, в което прекарваме най-много време и е хубаво, когато го поддържаме. Наравно с месечните разходи по поддръжка трябва да приемаме общия вид на този дом като инвестиция. Като всеки актив от материално-веществен характер, всеки дом било то къща или апартамент има нужда на определена база от някакви строителни ремонти. Такива, например, са: ремонт на баня (сменяне на плочките, фугиране, смяна на душ кабина), ремонт на кухня, ремонт на под и шумоизолация, смяна или ремонт на дограма, организация на стаите и пространство. 

Цената на строителни ремонти винаги варира и се определя реално от вашите искания и преференции като потребители и собственици. Ценообразуването е комплексен процес, който ще разгледаме в следващите изречения. Прочетете – може да ви бъде от полза!

Фактори, които влияят на цената при строителни ремонти

Не е нужно да сте маркетинг директор, за да може да си калкулирате грубо разходи при желание от ваша страна да предприемете строителен ремонт. В маркетинговия микс обаче има т.нар. ценообразуващи фактори, които пряко или косвено влияят на крайната цена, която потребителят ще плати. Такива фактори в строителната индустрия, имайки предвид, че говорим за цена на строителни ремонти са:

Качество на строителните материали (тоест, какви материали ще изберете да закупите и до каква стойност на база качеството);
Сложност и концепция на ремонта (за какъв ремонт става дума и вие какво искате съответно от фирмата за ремонти);
Крайни срокове и времеви граници;
Заплащане на труд;
Брой заети в проекта за строителен ремонт специалисти;
Начин на работа (използване на машини и техника, ръчен труд, микс);
Ваш ориентировъчен бюджет (тоест, какъв ресурс вие самите можете да отделите) и др.

Разбира се, имайте наум, че винаги може да се появи фактор, който не е изброен, но все пак това са основните при определянето на цената. Реално колкото по-добри материали използвате и с колкото по-качествени строители си партнирате, толкова по-перфектни ще бъдат крайните резултати. Но тези феноменални крайни резултати не са безплатни, а може би ще струват с около 20% повече от това, което сте планували като бюджет. Ето защо при определянето на ориентировъчен бюджет някои специалисти съветват да прибавите до 50% от общия бюджет за непредвидени разходи, но според нас най-опрималното е между 20 и 50%. Отново, разбира се, зависи от самия проект и е хубаво да се консултирате с фирма за строителни ремонти, която ще ви даде и актуална цена. Успех!