Марсоходът на НАСА Кюриосити достигна до отдавна желана от изследователите местност

1
86
Добави коментар
redbul80
redbul80

Панорамна снимка, заснета от марсохода „Кюриосити“ на 3-ти юли. Натиснете тук, за да я разгледате в Youtube. Photo credit : NASA / JPL-Caltech / MSSS

19 август 2021 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. Заоблени хълмове и начупени скали – за един човек, който не е запознат в дълбочина с планетарната геология, това не говори много. Но за учените, работещи с марсохода на НАСА „Кюриосити“, подобна гледка ги изпълва с възхита. Самоходната машина на НАСА най-сетне достигна до местност, за която изследователите мечтаят от години. 

Напомням на читателите, че „Кюриосити“ катери склоновете на марсианската планина Шарп, най-високата точка на която е Еолия – 5.5 километра. Последните снимки от марсохода показват, че той се намира между региона, който е богат на глини и този, който е изобилен на сулфати. Подобнно редуване на регионите е разпространено из целия Марс и учените смятат, че изучаването на този променен пейзаж може да разкрие тайните на онова минало, когато Червената планета се е превърнала от топъл и подходящ за живот свят в днешната ледена пустиня.

„Скалите тук ще започнат да ни говорят за това как тази някога топла планета се е преобразувала в студения Марс днес, а също така колко дълго обитаемите местности са се запазили дори и след като това се е случило“, смята д-р Абигейл Фреймън от екипа на мисията и изследовател към Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Снимка, заснета от навигационните (черно-бели) камери на марсохода „Кюриосити“. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

„Кюриосити“ кацна на марсианската повърхност преди девет години, на 9-ти август 2012, и вече започва своята десета година работа. За това време той е издълбал с научна цел общо 32 скали, като последното пробиване беше осъществено преди броени седмици. Понастоящем марсоходът заснема и множество изображения, които са с високо качество и показват ясно характеристиките на пейзажа. Това е така, понеже в региона на „Кюриосити“ е зима, съответно в атмосферата няма голямо количество прахови частици. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/

 

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари