Проектът Niandraz: музиката е емоционално чистене (фотогалерия и видео)

2
144
Добави коментар
Novetika
Novetika

Когато я помолих да се представи, тя отвърна, че предпочита хората да се съсредоточат върху самата музика, а не върху това кой стои зад нея.

И наистина: музиката ѝ говори сама за себе си. Тя е силно енергийна, мрачна и завладяваща, а мелодиите – метални, будещи чувства, близки до безнадеждност и гарнирани с красивия ѝ глас – са поднесени с перфектно пасващи и хипнотизиращи визуализации, дело на Матю Дервенков.

След лекото джаз интро на Павел Терзийски на осмото издание на Radar фестивала – който се проведе от 6 до 8 август 2021 г. във Варна – Niandraz хвърли публиката в една съвсем различна и непозната вселена от електронен дарк ембиънт, представляващ фина, но мощно въздействаща амалгама от звуци, ритми и визия.

 

Полюбопитствах да разбера какво я вдъхновява и какъв е процесът на създаване на това необикновено експериментално изкуство.

Фокус върху музиката

Фокус върху музиката, а не върху създателя ѝ, е манифестът на Niandraz. Така от своето създаване през 2018 г., ъндърграунд проектът има само четири изпълнения на живо. Първият лайв е дори таен, за него записването е ставало по мейла.

„Идеята беше да направя експеримент: дали мога да премахна социалния фактор от едно музикално събитие, за да може фокусът в него да бъде музиката“, обяснява младата авторка.

„Защото хората често ходят на концерти, за да се виждат с други хора, а това според мен не е добре за артиста.“

Името на проекта е не по-малко мистично. Зад него се крие любопитна история. Един от любимите албуми на изпълнителката е „Niandra LaDes and Usually Just a T-Shirt“ на Джон Фрушанте. В него силно я впечатлява изключително суровата емоция, и една дума: Niandra.

„Знаех, че някой ден ще я използвам… Винаги съм знаела, че ще ‘кръстя’ нещо с това име, като вложа в него своето значение на тази дума… а Z накрая е една частица от мен. Така стана, че Niandra е музиката, а Z съм аз“, обясни музикантката, чието име започва именно с буквата З.

Niandraz ме изненада и с още нещо. Оказа, се че за нея музиката не е единственото изразно средство: тя току-що се е дипломирала кино и режисура в НАТФИЗ и от „половин живот“ се занимава с фотография.

Все пак желанието да твори мелодии винаги я е съпътствало: от години свири на пиано и китара, докато низ от събития я срещат с машините: тя открива електронната музика и нейния първоизточник, синтезаторите. Така в нея пада бариерата, която преди ѝ пречела в композирането.

„Оттогава се лее един водопад… счупи се една язовирна стена“, образно обяснява младата изпълнителка.

Музикални фотографии

И така, от три години насам Niandraz прави музика и „излива“ навън това, което е вътре в нея. Признава, че музиката ѝ не е весела, но пък смята, че хората трябва да приемат тъгата като нещо абсолютно нормално, тъй като тя е нещо временно – също като щастието.

„Хората трябва да приемат светлината и мрака в себе си. Не може винаги да сме щастливи, но не може и винаги да сме тъжни.“

Все пак повечето песни създава, докато е в меланхолични състояния, с които не винаги може да се идентифицира от сегашна гледна точка.

„В тази емоция, която изпитваш, ти си абсолютно в настоящето. И няма друго. Моите песни са като музикални фотографии, отпечатъци на изпитани от мен емоции.“

Гледане навътре

За Niandraz, композирането е и като игра със сянката, т.е. метод за самоанализ.

„След като създадеш една мелодия, се отделяш от нея, слушаш я като страничен слушател и междувременно виждаш какво е вътре в теб.“

В този смисъл музиката се явява и емоционално чистене, казва певицата. Затова понякога мелодията звучи тежка и мрачна, но това не е преднамерено или предварително заложено; просто е такова, каквото е било в автора в момента на създаването.

Така песните на Niandraz са резултат от интроспекция. Нещо, което, според нея, хората не правят достатъчно.

„Гледането навътре е изключително важно за растежа на човек. A често, растежът върви ръка за ръка с болката… но всичко това е временно – както щастието, така и страданието.“

Niandraz може да слушате и следвате в:

Instagram: https://instagram.com/niandraz/
Spotify: https://spoti.fi/2JvPS1i
SoundCloud: https://soundcloud.com/niandraz
YouTube: https://www.youtube.com/c/NIANDRAZ/
Support on Bandcamp: https://niandraz.bandcamp.com/
Facebook: https://facebook.com/niandraz.music/