УСПЕХ: Американският товарен кораб Карго Драгън 2 излетя към МКС!

1
174
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV

29 август 2021 г. 10:50 ч.

Светослав Александров. Разработена от Япония роботизирана ръка за новия американски модул на МКС „Бишъп“ се отправи днес към МКС по време на третата мисия на космическия кораб на СпейсЕкс „Карго Драгън 2“. Американската ракета „Фалкън 9“ изведе кораба в орбита тази сутрин в 10:14 ч. българско време. 

Изстрелването бе напълно успешно, като първата степен на ракетата бе „B1061-4“, летяла на три предходни мисии (на пилотиран кораб „Крю Драгън“ през ноември 2020 г., отново на пилотиран кораб „Крю Драгън“ през април тази година и на мисията за извеждането на спътника „SXM-8“ през юни). Любопитното при днешния полет бе, че степента извърши меко кацане върху нова роботизирана океанска платформа, неизползвана досега и кръстена A Shortfall of Gravitas.

Полетът беше проведен с 24-часово закъснение поради лоши метеорологични условия.

На борда на „Карго Драгън 2“ пътува важен полезен товар, сред който присъства роботизирана ръка за новия американски модул на МКС „Бишъп“. Напомням на читателите, че шлюзовият модул е построен от Наноракс за разгръщането на малки спътници от външната страна на орбиталния комплекс. Той бе изстрелян на 6-ти декември миналата година по време на дебютната мисия на „Карго Драгън 2“, а на 19-ти декември бе прикачен към американския сегмент на МКС и по-конкретно към модула „Транкуилити“. Изстреляната днес роботизирана ръка е създадена от японския стартъп GITAI, като тя може да се завърта на 8 градуса и притежава обхват от един метър. Ръката ще работи от вътрешната страна на „Бишъп“. 

Към МКС са се отправили и множество научни постановки, в това число опит за изследването на метаболити от гроздови семена, като ще се провери дали те могат да се използват за превенцията и лечението на остеопороза. Приборът „MISSE-15“ ще изследва поведението на различни материали в космически условия, а „Retinal Diagnostics“ ще изпробва нови диагностични способи за очни болести. 

Пристигането на „Карго Драгън 2“ е насрочено за утре в 18:00 ч. българско време, като корабът ще се стикова към предния възел на модула „Хармъни“. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/