Тренировка за зимата: Знаете ли как да подадете ток на кола с изтощен акумулатор

1
146
Добави коментар
clashbade
clashbade

Ситуацията може да се разиграе в реални условия по всяко време на годината, но зимата често ни изненадва неприятно

Летният сезон е към своя край, а с него настъпват и някои закономерни промени във времето – влага, резки спадове на температурите, проливни валежи и т.н. Да, несъмнено шофьорите ги очакват повече предизвикателства през идните месеци, но когато сме подготвени с автомобилите си и нашите акумулатори са във форма, то безпокойствата със сигурност няма да са толкова много на брой.

И все пак се случва. Знаете ли как да подадете ток на закъсала кола, чиято батерия е изтощена? Прочетете следните съвети за реакция в тази неприятна ситуация.

Първото и основно правило, разбира се, е да има наличен друг автомобил с напълно изправен и зареден акумулатор. И ако това сте вие, трябва и допълнително оборудване: кабели за подаване на ток, които да свържат двете превозни средства.

Тях може да откриете във всеки специализиран магазин или масов обект от търговска верига. Препоръчително е да се снабдите с такива, а кога и дали ще ви потрябват, не се налага да планирате предварително, можете да бъдете спокойни, че винаги ще откриете някой на помощ.

Следващата стъпка се състои в същинското закачане на кабелите. Тук трябва да сте особено внимателни! Свържете клемите плюс с плюс и минус с минус. Не допускайте грешка в това отношение, защото последствията могат да се изразят в сериозна повреда и при двата автомобила.

Принципът при по-съвременните модели е същият, но акумулаторите са скрити и достъпът е ограничен. При тях обикновено има изведени букси за подаване на ток, огледайте в детайли картината, за да се ориентирате добре как да постъпите.

Ред е на включването на двигателя на подаващия ток автомобил, след което трябва да го оставите да работи в рамките на 10 минути на средни обороти. По такъв начин се извършва самото зареждане на акумулатора на другата кола.

След приключване на този етап, опитайте да запалите и нея, но не бързайте. Включете на контакт, изчакайте да светнат лампите на таблото и тогава завъртете ключа. Стартирайте двигателя и не бързайте да го гасите, нека да работи за известно време на леки обороти. Едва тогава разкачете кабелите, следвайки същата последователност, но в обратен ред, без да докосвате нито една от клемите.

Продължете с колата към желаната точка, покарайте още, за да дозаредите акумулатора, но ако имате и минимални съмнения, че той е за смяна – постете сервиз, за да го тестват и да ви дадат професионален съвет.

При необходимост от закупуване на нов и качествен акумулатор на изгодна цена – разгледайте специалните оферти на Dikar.bg.