Специалната роля на антрето: Как да изтъкнем неговите предимства

1
118
Добави коментар
clashbade
clashbade

Помещението, което ни посреща всеки ден след натовареното ежедневие, заслужава подобаващо отношение и специална декорация

Вярно е, че никой от нас не прекарва дните си в антрето. Там не се сяда да четем книги там, нито да релаксираме на дивана – макар, че и това са оригинални идеи, ако сте склонни да експериментирате.

Ето защо често сме склонни да подценяваме това помещение от дома и да го възприемаме единствено откъм функционалната му страна. Тя несъмнено е съществена, особено ако сме подбрали качествени и удобни мебели, в които да разположим нужните си вещи. Но и специалното му място трябва да бъде отчетено, тъй като коридорът е истинската визитна картичка на жилището.

То няма как да бъде приветливо и приятно за очите, ако пристъпим през некомфортно и мрачно антре, за да достигнем до съвременно обзаведената дневна.

Когато се грижите за декорирането му, трябва да съобразите формите и размерите му:

Дълго и тясно

Ако се сблъсквате с тесен, но дълъг коридор, ще се съгласим, че е голямо предизвикателство създаването на интериора. И все пак има какво да сторите.

Боядисайте стените в светли тонове. Изтривалката или малко килимче могат да са решени в хоризонтални райета. Превърнете в акцент началото на следващата стая с врата в контрастен цвят например.

Ако има картини, те трябва да са само от едната страна на стените. Осветлението трябва да е максимално близо до тавана, за да не превзема излишно свободната площ.

Дълго и широко

Тук може да използвате и предходните съвети, но ако искате максимално да усвоите потенциала, може да постъпите стратегически. Вече споменахме, че антрето не се изключва и от ежедневните ни дейности, така че бихте могли да разположите бюро и стол в кът, където не спирате движението на членовете на семейството. Така ще си устроите работно място или среда за подготовка за училище на децата.

Има и други варианти – да превърнете зоната в мини библиотека.

Коридор в квадратна форма

Имате повече възможности, включително да продължите концепцията на дадена стая от апартамента, ако там не ви достига площ.

При всички случаи квадратният коридор може да се превърне в страхотен кът за четене, или да поставите разкошни фотьойли, в които да се настаните на сладки приказки заедно с гостите или близките си.

Малък коридор

Работете с височините, поставяйки рафтове и шкафове близо до тавана. Мебелите със сигурност трябва да са по-тесни и да не изземват ненужно от пространството. Осветете го, колкото се може повече, защото това създава визуална илюзия за по-голямо помещение.

Поставете закачалка с достатъчно на брой кукички, на които да поставяте всичко необходимо в бързината, а и да имате лесен достъп до него.

Разгледайте предложенията на сайта https://monema.bg, за да се вдъхновите за още неповторими идеи за дизайн на дома си.