ЕКСПЛОЗИЯ: Дебютният полет на ракетата Алфа на Файърфлай приключи преждевременно по време на работата на първата степен!

1
169
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от експлозията. Photo credit : Firefly Aerospace

3 септември 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Дебютният полет на ракетата „Алфа“ на прохождащата частна компания Файърфлай Аероспейс завърши с експлозия – нещо, което може да се очаква от разработчиците на нови носители.  

Изстрелването беше проведено тази нощ в 04:59 ч. българско време от американската база Ванденберг в Калифорния. 

Въпреки неуспеха при достигането на орбита, „Алфа“ е отбелязала 2.5 минути полет. 

„Макар че не изпълнихме всички наши цели на мисията, ние все пак постигнахме съществена част от тях: успешно запалване на първата степен, напускане на стартовата площадка, преминаване към свръхзвукова скорост, а също така получихме голямо количество полетни данни“, се казва в становище на компанията.

Засега от Файърфлай се въздържат да обявят причина за аномалията и съобщават, че това ще стане, след като данните бъдат анализирани. Фирмата обещава да работи съвместно с американските регулатори и базата Ванденберг за изясняване на всичко.

Напомням на читателите, че Файъфлай е основана през 2014 година от Том Маркусич съвместно с ограничен кръг предприемачи. За съжаление началото се оказва трудно, тъй като компанията претърпява фалит през 2017 година. Но след това собственикът на Noosphere Ventures Макс Поляков изкупува активите на Файърфлай и дейността е възобновена. Поляков е родом от Украйна и след придобиването на Файъфлай създава център в Днипро, където работят над 160 души. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/