Дмитрий Рогозин: Разводът с американците не е възможен!

1
152
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от срещата през август 2019-та между Владимир Путин и Дмитрий Рогозин. Фото: Роскосмос

3 септември 2021 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. На фона на заплахите по-рано през годината, че Русия ще се отдръпне от Международната космическа станция преждевременно, вчера шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин обяви, че това няма как да се случи. 

„Това е семейство, където разводът в рамките на една космическа станция не е възможен“, каза той в интервю за CNN вчера. Това е първото интервю на Рогозин за западна медия след като пое ръководството на космическата агенция на Русия.

През юни Рогозин обяви следното пред ТАСС: „Или ще работим заедно и тогава санкциите ще бъдат отменени – или просто няма да работим заедно“. След това той отсече, че ще бъде създадена нова руска космическа станция. 

Днес шефът на Роскосмос твърди, че никога не е изказвал подобна заплаха. „Мисля, че има проблем с интерпретацията. Най-вероятно не съм казвал подобно нещо“, съобщи Рогозин за CNN. „Просто говорим как може да продължим другарството, нашите приятелски отношения с американските партньори, когато американското правителство въвежда санкции срещу същите предприятия, които снабдяват Международната космическа станция“.

Прави ми впечатление, че изказванията на висши длъжностни лица като Дмитрий Рогозин се различават драстично, когато те дават интервюта за западни медии (както е в случая) и когато дават за руски такива. Пред западните руските шефове са дипломатични, максимално деликатни и отворени към сътрудничество. Пред местните са остри и съответно се копират в цяла Русия, както и в страните на някогашния Източен блок, където се разпространяват допълнително от мрежата тролове. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/