Руските космонавти Олег Новицки и Пьотр Дубров излязоха в открития космос, за да окабелят новопристигналия модул Наука

1
185
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: руският космонавт Олег Новицки по време на подготовката за днешната извънбордова дейност. Фото: Роскосмос

3 септември 2021 г. 18:15 ч.

Светослав Александров. Днес, на 3-ти септември, в 17:41 ч. българско време, руските космонавти Олег Новицки и Пьотр Дубров излязоха в открития космос. Това е първата от общо 11 извънбордови дейности, които ще са необходими за интегрирането на новопристигналия модул „Наука“ в състава на Международната космическа станция.

Очаква се „космическата разходка“ да продължи около седем часа.

В хода на днешната работа Новицки и Дубров ще свържат към „Наука“ захранващите кабели, а също така и кабелите за пренос на данни. Ще бъдат монтирани и нови ръкохватки, които ще подпомогнат космонавтите при следващите извънбордови дейности.

Това е 242-рата извънбордова дейност по поддръжката на Международната космическа станция от началото на нейния строеж през 1998 година. Конкретно през настоящата година е имало общо 12 космически разходки в световен мащаб, две от новоизстреляната космическа станция на Китай и десет от МКС.

Освен че руснаците си завършват своя сегмент на МКС, а китайците строят своя собствена станция, американците също провеждат серия от извънбордови дейности, които са посветени върху оборудването на МКС с модерни слънчеви батерии. Те ще позволят МКС да бъде експлоатирана до 2030 година.

В случай че днес руските космонавти изпълнят всички дейности според плана, предвидена е и една странична задача – монтиране на нови външни платформи в хода на експеримента „Биориск“. Тези платформи позволяват изучаването на адаптацията на микроорганизми към суровите космически условия. 

Наблюдавайте „космическата разходка“ на живо на този линк във ВКонтакте

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/