Индийската лунна мисия Чандраян-2 засне останките от пилотираната експедиция Аполо 11!

1
206
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на спускаемата степен на лунния модул „Ийгъл“, заснета от „Чандраян 2“. Photo credit : ISRO

4 септември 2021 г. 00:20 ч.

Светослав Александров. Съвременната мисия на Индия „Чандраян 2“, която изучава Луната от 2019 година до ден днешен, сполучи да заснеме останките от пилотираната експедиция на НАСА „Аполо 11“. 

Фотографията бе обнародвана официално вчера, на 3-ти септември, по време на онлайн научна конференция (линк). Тя е била заснета няколко месеца по-рано – на 2-ри април. 

Напомням на читателите, че експедицията „Аполо 11“ първа успява да постигне пилотирано кацане на естествения ни спътник посредством спускаемия модул „Ийгъл“ – това се случва на 20-ти юли 1969 година. Ден по-късно, на 21-ви юли, астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин излизат от модула и стъпват на лунната повърхност, като прекарват там повече от два часа.

Не за пръв път останките от спускаемия модул „Ийгъл“ биват заснети от космически апарати на държава, различна от САЩ. Миналата година писах, че руските експерти Виталий Егоров и Игор Тирски са намерили следите от „Аполо 11“ на фотографии от китайската роботизирана експедиция „Чанг’e 2“. 

В близък план – снимка на спускаемата степен на лунния модул „Ийгъл“, заснета от „Чандраян 2“. Photo credit : ISRO

Но предходните мисии нямаха толкова добри камери. Например камерата на „Чанг’e 2“ притежаваше максимална разделителна способност 1 m/pixel. Камерата на „Чандраян 2“ OHRC (Orbiter High Resolution Camera) е с разделителна способност 0.32 m/pixel. Така понастоящем индийците разполагат с най-мощната фотографска система в орбита около Луната. 

Надявам се, че през следващите месеци и години „Чандраян 2“ ще сполучи да заснеме останките и от по-късните мисии на програмата „Аполо“, както и следите от кацането на съветските сонди „Луна“ и китайските „Чанг’e“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/