5 начина за преодолеем депресивните настроения

1
118
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

Депресията е едно от най-страшните болести в наши дни. Според различни статистики, близо 300 милиона души в световен мащаб страдат от депресия, а около 780 000 от тях завършват живота си със самоубийство. Ето защо, е изключително важно да сме информирани какво представлява това състояние, и да вземем незабавни мерки, ако забележим и най-малкия признак при себе си или свой близък.

Какво представлява депресията?

Според Уикипедия, депресията е „е чувство на меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност и унилост, което може да трае от няколко часа до няколко дни. Ако е налице дълготрайно чувство на тъга и отчаяние, може да става въпрос за заболяване, известно като клинична депресия.“

Но как да различим моментно чувство от депресия? Наблюдавайте! Ако усещането за отчаяние не отминава, а се засилва, ако често си мислите за това какъв е смисълът на живота и колко празно е ежедневието ви, вероятно страдате от депресия.

Как да се справим с това състояние?

Най-добрият начин да преодолеем депресивните състояния е да се консултация с психолог. Тези лекари най-често използват когнитивна терапия за лечение на депресия. Тя се съсредоточава в „поправянето“ на изкривения мисловен модел и помага да се справим с грешния начин, по който виждаме света около нас, и да мислим в положителна насока.

Но ако вашето състояние не е тежка депресия, а по-скоро се оплаквате от чести депресивни настроения, има няколко други техники, които да използвате и да си помогнете сами.

1. Ангажирайте ума си

Вероятно сте забелязали, че лошите мисли се появяват в моменти, когато не сте заети – докато вървите, преди да заспите и т.н. Ако държите мислите си постоянно заети, негативните мисли ще се появяват по-рядко. Четете книги, гледайте филми, слушайте музика, излизайте с приятели. Ограничете сюжети, включващи престъпления, прекалено много драма или всичко, което ви напряга.

2. Поддържайте помещенията, в които прекарвате време

Независимо дали става дума за дома ви или офиса, погрижете се те да са чисти, светли и приветливи. Отваряйте щорите и пердетата, за да допуснете максимално светлина. Проветрявайте често, чистият въздух стимулира ума и настроението. Добавете малки детайли, които ви носят настроение – цветя, украшение, картини.

3. Общувайте с хора, които ви носят добро настроение

Ако се налага, не вдигайте телефона на онази приятелка, която е вечно в лошо настроение! Много често сме заобиколени от хора, които виждат само негативното, винаги са недоволни, и само се оплакват. Отдалечете се от такива хора, ако усещате, че „прихващате“ от тяхното лошо настроение.

4. Правилно хранене и спорт

Доказано е, че спортът тонизира както тялото, така и ума. Редовното спортуване ще ви помогне да се чувствате цялостно по-добре и ще ви даде енергия. Обърнете внимание и на менюто си, консумирайте повече пресни плодове и зеленчуци, ядки, течности.

Според някои специалисти, е добра идея да увеличите приема на омега-3 мастни киселини, тъй като те подобряват съня и влияят на настроението.

5. Погрижете се за съня си

Както казват възрастните хора – „Утрото е по-мъдро от вечерта“. Не позволявайте тревожните мисли да пречат на съня ви. Наспивайте се добре, тъй като нищо не помага на организма ви повече от качествения сън.

Разбира се, повечето от нас могат да преценят кои от тези методи са полезни и кои не. Но отново ви съветваме, ако не може да се справите сами, да се консултирате с професионалист.