5 начина да управлявате чувството на стрес

1
121
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

В напрегнатотот ни ежедневие, свръхтревожността е един от най-големите проблеми при хора на различни възрасти. Често симптомите на това състояние са и физически и можем лесно да се объркаме със здравословни проблеми, като дори не предполагаме, че проблемът е свързан с генерализирана тревожност.

Защо се появява това състояние?

Психологическият термин е генерализирано тревожно разстройство и се характеризира с често и прекомерно безпокойство в на пръв поглед, обикновени битови ситуации. Според психолозите, до голяма степен състоянието има генетична заложеност, тоест много по-вероятно е да страдате от него, ако вашите родителите също са го изпитвали.

Какви са симтомите на свръхтревожността?

Най-общо симптомите на тревожност, могат да се разделят на психически и физически. Сред психическите попадат нерешителност, затруднена концентрация, страх, натрапчиви мисли, притеснение, различни лоши сценарии за бъдещето.

Физическите симптоми също могат да бъдат доста стряскащи – сърцебиене, изпотяване, затруднено дишане, безсъние, изтръпване на крайници, нервен стомах, характеризиращ се с гадене и/или повръщане.

Как да се справим с чувството на свръхстресираност?

1. Дишането

В много и различни ситуации, включително и в редица източни учения, дишането е главният начин да успокоим тялото и ума си. Чрез контролиране на дишането, вие се съсредоточавате в определена дейност и ограничавате натрапчивите мисли. Освен това, вдишвайки, снабдявате организма си с повече кислород и му помагате да функционира по-добре.

2. Спорт

Спортът не само повишава тонуса и подпомага работата на мускулите, но доказано поддържа ума здрав и бистър. Физическите упражнения увеличават нивата на адреналин, подобряват кръвообращението, и не на последно място, ви помагат да мислите по-добре.

3. Здравословен начин на живот

Освен спорт, здравословното хранене също може да ви помогне да се чувствате по-добре. Някои вредни навици като тютюнопушене и употреба на алкохол могат да подсилят симптомите на тревожност и да ви накарат да се чувствате още по-зле.

От друга страна, консумацията на разнообразна храна, плодове, зеленчуци и течности, ще съдейства на организма ви да се чувства свеж и отпочинал.

4. Намерете ново хоби

Живеем в 21-ви век! Днес има толкова много неща, които да правите, държейки ума си далече от различните тревоги.

Дали ще рисувате, ще пишете, ще подредите библиотеката, ще шиете, ще създадете нещо онлайн, или ще почистите онзи забравен от години шкаф, умът ви ще е зает с приятна и отпускаща дейност, и няма да мислите за тревожещите ви мисли. А покрай приятното занимание, е твърде възможно решението на проблема, просто да изскочи в ума ви.

5. Консултирайте се с психолог

Не, не е срамно да поговорите с психолог. Не, разговорите с психолог не означават, че сте луди! Психолозите отлично разбират как работи човешкия ум и могат да разберат откъде идва проблемът. Също така, могат да ви дадат отлични техники, които са изпробвани и работещи, за да се справите с тревожността и безпокойството.

Проблемът със свръхтревожността е често срещан и почти винаги подценяван. Ако не му се обърне внимание навреме, може да се превърне в паническо разствойство, обсесивно-компулсивно разстройство, депресия и други по-тежки състояния, които изискват много повече усилия и време, за да бъдат преодолени.

Затова, е важно да слушаме и тялото и психиката си, и когато чуем техния зов за помощ, да се отзовем веднага!