Как да разберете че имате нужда от помощ и консултация

1
166
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

Време ли е за помощ? Имате ли проблеми, за които се чувствате безпомощен?

Животът е пълен с предизвикателства. С някои се справяме лесно, за други изглежда че е невъзможно да бъдат преодолени. Независимо дали става дума за нещо тривиално или за голям проблем във взаимоотношенията, дали става дума за хипохондрия или реална ситуация на тревожност е важно да знаете че има към кого да се обърнете, за да потърсите решение за всеки проблем пред който сте изправени.

С следващите редове ще се опитам да покажа най-честите причини за хората да посещават психолози.

Загуба на близък човек

Въпреки че всички знаем че смъртта е неизбежна и тя е края на пътя (или ново начало – без да навлизам в теология) всеки понася различно сблъсъка с нея и загубата която причинява.

Всеки човек има различен подход за приемане на ситуацията – някой се затварят и страдат самотни, други търсят близост, за да могат да преодолеят болката, но при всички положения избягването на приемането на реалността е проблем с който само обучен психолог може да ви помогне да се справите.

Стрес и тревожност

Живота ни е все по-натоварен и стреса ни заобикаля отвсякъде – на работа, в градския транспорт, в колата и трафика, в семейните взаимоотношения… Ако не успеем да се справим с тревожността и я оставим да се развива може да се стигне до много по-сериозни ситуации – депресия, социална изолация и т.н

В моята практика съм се сблъсквал с различни случай, в които е било важно да се открие източника на стрес и причина за проблемите, за да може да се реагира адекватно на ситуацията. Моята задача е да ви помогна да управлявате тревожността и да ви преведа през тези състояния благополучно.

Депресия

Чувството на безнадеждност и безпомощност е един от признаците за депресията. Постоянната умора и липса на интерес към живота също да признаци на това психично разстройство.

Ако си мислите че просто можете да се „измъкнете“ от депресията ще ви разочаровам. Това е продължителна и тежка битка, в която само един професионалист може да ви помогне да намерите източника на това състояние и да ви помогне да се справите с негативните мисли и управление на емоциите.

Семейни взаимоотношения

Когато сте във връзка независимо дали сте семейство или живеете на семейни начала, то знаете че взаимоотношенията да сложни. Те имат своите възходи и падения, своите щастливи и тъжни моменти. Това понякога (особено ако има рязка динамика в отношенията) води до натрупване на стрес и проблеми.

Работата с психолог – единично или по двойки може да помогне да изгладите неразбирателствата, да изградите хармонични отношения или да ви помогне да се справяте с бъдещи предизвикателства по-лесно.

Зависимости

Това е тема по която може да се говори и пише безкрайно. Като специалист по темата за хранителни зависимости знам че те се използват за да се избягват други проблеми. Независимо дали става въпрос за наркотици, алкохол или хранителни зависимости трябва да се потърси консултация и лечение с психолог.

Ако се оставите на тези зависимости, то това може да се окаже пагубно за живота ви. Не само че можете да разбиете семейството или кариерата си, но те могат да се окажат и фатални за вас.

Психични разстройства

Понякога е възможно множество симптоми да са причинени от по-големи проблеми.

Психичните разстройства могат да се проявят по различни начини. Не винаги е лесно да се определят и често са маскирани като нещо друго. Затова е възможно да бъдат разкрити само от специалист по психично здраве.

Как да намерите правилната за вас помощ?

Психологът може да бъде много полезен ако имате някое от изброените състояния. Той ще ви помогне да поддържате своя ум и емоция на необходимото ниво, за да се справите със стрес, тревожност, фобии или други проблеми.

Първата стъпка за лечение на тези състояния е да се свържете с психолог, с който да ви е лесно да общувате. Преди години консултациите се извършваха само лично е кабинета, но с напредването на технологиите е абсолютно нормално и възможно да се направи и онлайн консултация с психолог в удобно за вас време.