Има дата! Джеймс Уеб ще бъде изстрелян на 18-ти декември!

1
150
Добави коментар
redbul80
redbul80

Гигантското жълто огледало на телескопа „Джеймс Уеб“. Credit : NASA/Chris Gunn

 

8 септември 2021 г. 21:20 ч.

Светослав Александров. Най-сетне! След разработка, проточила се в продължение на четвърт век, космическият телескоп на НАСА от ново поколение „Джеймс Уеб“ е готов за полет. Датата, която е определена за старт, е 18-ти декември 2021 година. 

Стартовата готовност бе дадена след като телескопът премина успешно през всички наземни изпитания. През следващите дни той ще бъде подготвен за път, опакован и изпратен към европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана. Изстрелването ще се осъществи посредством европейска ракета „Ариана 5“ – услуга, която Европейската космическа агенция прави на САЩ в замяна на наблюдения и научни данни. Подобен обмен е нормална практика – например през 2016 година европейската мисия „ЕкзоМарс-2016“ бе изстреляна с руска ракета „Протон“, като руснаците получиха пълен достъп до изследователските сведения и право да монтират собствени инструменти на орбитъра. 

Телескопът „Джеймс Уеб“ често пъти бива наричан „наследник на Хъбъл“, но това сравнение не е особено уместно. Обсерваторията безспорно е по-амбициозна от „Хъбъл“ и подобно на „Хъбъл“ ще доведе до революция в разбиранията ни за устройството на Вселената. Но докато „Хъбъл“ работи предимно във видимата и ултравиолетовата област на електромагнитния спектър, „Джеймс Уеб“ ще провежда наблюдения в инфрачервената област.

Освен това „Хъбъл“ е позициониран в околоземна орбита, на височина около 540 километра над земната повърхност. Това правеше възможно той да бъде ремонтиран от астронавтите на космическите совалки. Но „Джеймс Уеб“ ще бъде изпратен далече от Земята, на 1.5 милиона километра от нас, в близост до втората точка на Лагранж L2 от системата Земя-Слънце. По принцип телескопът притежава системи за скачване с междупланетния космически кораб „Орион“ и той също може да бъде ремонтиран. Проблемът е, че ракетата за „Орион“ още не е готова, а дебютната безпилотна мисия на кораба вероятно ще е факт догодина. Пилотирана експедиция до Луната няма да има преди 2023-та, а какво остава за по-далече.

Затова е от изключително важно значение „Джеймс Уеб“ не просто да бъде изстрелян успешно, но и да се разгърне благополучно след старта. Това е процедура, изискваща изрядната работа на множество подвижни части. НАСА оценява, че има 350 фази, които задължително трябва да бъдат изпълнени успешно. Една от тях да е неуспешна – и това гарантира провал на цялата мисия. 

„За повечето от мисиите изстрелването представлява основният риск“, съобщава шефът на научния отдел към НАСА Томас Зърбъкън. „Ако корабът е в космоса, по-голямата част от рискът е загърбен. Но има няколко други типа мисии, които се различават от останалите по това, че мнозинството от рисковете настъпват след старта“. 

Такъв тип мисии например са тези на спускаемите апарати, които НАСА изпраща към Марс. При тях основният риск е свързан с кацането. „Джеймс Уеб“ наподобява по сложност тези роботизирани експедиции, само че ако спусканията на Марс отнемат 7 минути, цялостното разгръщане на телескопа в космоса ще държи на нокти учените в продължение на три седмици.

Едно е ясно – никой не иска четвъртвековен труд да отиде на вятъра. Стискаме палци на изследователите – и дано всичко е безпроблемно! 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/