Илон Мъск предвижда огневи тест на Супер Хеви през следващата седмица

1
155
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: двигателите „Раптор“ на ракетата „Супер Хеви“. Photo credit : SPadre

10 септември 2021 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Илон Мъск оповести в Туитър, че първият огневи тест на прототипа „Бустър 4“ на свръхтежката ракета „Супер Хеви“  може да е факт още през следващата седмица. 

Както ни информира журналистът Ерик Ралф от уебсайта Тесларати, това се очертава да е възможно, тъй като за втори път в период от пет седмици инженерите успяха да монтират всичките 29 двигателя на течен метан и кислород „Раптор“ към носителя. 

За тези пет седмици както ракетата, така и стартовата установка са претърпели драстични промени. Eкипите на СпейсЕкс сериозно са се потрудили, за да окабелят комплекса, да монтират горивопроводите или иначе казано, да превърнат забележителните стоманени структури във функционални съоръжения за изстрелване.

Разбира се, редно е да подчертаем, че вероятността за огневи тест през идната седмица е оптимистичният сценарий, според най-амбициозните предвиждания на Мъск. Далеч по-обозримо е да станем свидетели на т.нар. „мокър тест“, при който ракетата ще бъде заредена с гориво за проверка на всички бордови и наземни системи. Освен това все още не разполагаме с информация колко двигателя ще бъдат запалени по времето на първичните огневи изпитания – един, няколко или всички. Едно е сигурно – предстои интересна есен. 

Напомням на читателите, че „Супер Хеви“ е ракетата, която ще трябва да ускорява кораба от ново поколение „Старшип“ на път към околоземна орбита, Луната и Марс. По-рано през годината СпейсЕкс осъществиха няколко суборбитални полета на различни прототипи на „Старшип“, но към настоящия момент все още нямаме изстрелване на „Супер Хеви“. Мъск се надява, че сегашният прототип „Бустър 4“, който през идните седмици ще бъде използван за статични изпитания, пръв ще бъде изстрелян. 

По-рано през юли „Бустър 3“ премина през огнево изпитание със запалване на три „Раптор“-а, но този ускорител не беше пригоден за реален полет и бе използван само за статични тестове. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/