Възможно ли е да се направи хидроизолация на плосък покрив?

1
123
Добави коментар
fire19
fire19

Плоските покриви стават все по-популярни в съвременната епоха благодарение на способността им да бъдат водоустойчиви, издръжливи и по-евтини.

Те са и един от най-икономичните варианти за изграждане на жилища. Въпреки това плоските покриви все още могат да протекат или да развият мухъл, ако не се полагат подходящи грижи. В тази статия ще споделим добри практики при изграждането на хидроизолация на плосък покрив било то на панелен блок или ново строителство.

Добри практики при хидроизолация на плосък покрив

Конструкцията на плоския покрив се различава от тази на наклонения покрив. Като начало, няма улуци, което означава, че ще трябва да инсталирате такива, ако преобразувате плоския си покрив в наклонен или пък да се допитате до майстори за хидроизолация.

Когато става въпрос за хидроизолация на плосък покрив, има много различни възможности. Ако покривът ви е с еднослойна мембрана, можете да използвате течен уплътнител, за да го предпазите от проникване на влага. Това е най-евтиният вариант и единственият, който ще работи за покриви без течове или петна. Ако обаче имате гъвкав мембранен покрив, тогава ще трябва да инсталирате гумирана мембрана върху шперплатовата настилка, преди да нанесете еластомерно покритие, за да се предпазите от увреждане от вода. Хидроизолирането на плоския ви покрив е от решаващо значение, за да се гарантира, че домът ви ще остане водонепропусклив и защитен от течове.

Може би си мислите, че водоустойчивият плосък покрив е само неосъществима мечта, но това не е така! Хидроизолацията на плосък покрив е възможна. Плоските покриви може да са по-малко склонни към бързи течове, защото са по-добре изолирани от наклонените си събратя. Преди да решите как да хидроизолирате плоския си покрив, трябва да вземете предвид някои фактори, като например климата и вида на материалите, използвани при изграждането му:

Ако живеете на място с ниска влажност на въздуха и не планирате да инсталирате растения или други предмети на покрива си, можете да помислите за боядисване на покрива си със специално покритие, което ще го предпази от увреждане от вода. Друга възможност е да инсталирате листова мембрана, която ще покрие целия ви покрив и ще осигури защита от вода. Можете също така да инсталирате дренажни тръби. 

Хидроизолация на ламиниран покрив

Една от най-честите причини за течащ покрив е инсталирането на водонепропусклива мембрана. Но ако имате ламаринен покрив, може да се наложи покривът да бъде хидролизиран по различен начин. Повечето местни строителни норми изискват покривите с хоризонтални шевове да бъдат водонепропускливи. Когато се сблъскат с това изискване, някои собственици на жилища избират да заменят стария си покрив с нов, вместо да инсталират скъпа хидроизолационна мембрана. Съществуват много различни видове ламинирани покривни мембрани и качеството им варира в зависимост от вида. Важно е да знаете какви са вашите нужди, преди да изберете ламинат, за да можете да намерите най-добрия за вас.

Последни съвети

Трудно е да се догатва кога ще се наложи ремонт на покрив, затова пък има достатъчно “знаци”, за които да си отваряме очите. Добре поддържаните покриви могат да изглеждат в добро състояние в продължение на години, дори когато всъщност текат и се разрушават отвътре. Ето защо е толкова важно да разпознавате признаците на проблемен покрив и да знаете как бързо да го подмените. Накратко, ето някои неща, за които трябва да внимавате:

Провиснали или нагънати керемиди
Пукнатини по керемидите
Повредено обковно покритие около комини, мансарди и други отвори, както и течове, които започват от стрехите.

Ако някой от тези проблеми ви звучи познато, обадете се на качествен изпълнител на хидроизолация на покриви възможно най-скоро!