Нужно ли е да се поставят улуци?

1
146
Добави коментар
fire19
fire19

Ако имате наблюдателно око сигурно сте забелязали, че всеки качествено направен покрив или навес има улуци.
Е, това не е екстериорен елемент, а реално си има предназначение. Улуците се монтират, за да подпомагат управлението на оттичането на водата от покрива на сградата по време на дъжд. Обикновено те имат наклонен ръб, за да може водата лесно да се оттича от покрива и да се спуска по водостока.

Улуците предлагат редица предимства, включително подобрена безопасност на дома, подобрена енергийна ефективност и повишена стойност на дома. Те също така не позволяват на дъжда да повреди покрива, което е полезно за предотвратяване на течове и повреди от вода.  Двете основни предимства на улуците и водосточните тръби са, че те могат да намалят възможността за повреда на дома ви от вода и че могат да отклонят дъждовната вода от увреждане на двора или озеленяването.

Ремонт или смяна на улуци?

Ремонт на улуци се налага, когато забележите повреда в естетическия вид на самите профили, както и лоша функционалност. Вече казахме, че работата на тези метални или рядко – пластмасови компоненти е да извежда водата далеч от основите на сградата или градината. Но понякога те се замърсяват, разхлабват или прогниват от дългогодишната експлоатация. Редица причини могат да се дадат като обяснение, но каквото и да е – налага се ремонт на улуци. Това е лесна задача, ако имате правилните инструменти и инвентар, но е за предпочитане да се обърнете към специалист.

Смяната на улуци се налага в ситуации, в които е налице тотално влошаване на състоянието им, което води до ниска функционалност. С други думи, ако профилите поддават – налага се подмяна на улуци, защото може да бъдат дори застрашаващи за минувачите и обитателите на дома. Ако ремонтирате стара селска къща, например, също е препоръчително да обърнете внимание на този момент и задължително на предвидите смяна на улуците на къщата. Така ще си гарантирате сигурност, правилно отвеждане на дъждовната вода и красив външен вид.

Колко време отнема качествения ремонт на улуци?

Качественият ремонт на улуци може да бъде дълъг процес, а може да бъде и кратък. Времето, което е необходимо, зависи от вида на работата, която трябва да се извърши. Ремонтът на улуци не е бърза и лесна задача. При този процес се включва време и за подмяна или ремонт на водосточната тръба, което означава, че ще трябва да се отстранят всички стари материали, като се заменят с качествени такива, които ще издържат дълго време. В някои случаи улуците ви може да се нуждаят и от цялостна подмяна. Ако случаят е такъв, уверете се, че сте намерили професионален изпълнител за проекта, защото безспорно улуците са съществен елемент от всяка къща или сграда.

Обърнете внимание на отзивите за дадената фирма за ремонт на улуци. Потърсете надеждни източници на информация за качеството на работа и изпратете запитване за ценова оферта, като посочите, че държите да се даде и ориентир за време на изпълнение. Ако фирмата предлага консултация на място – възползвайте се от опцията. Не пестете средства точно за тази ремонтна дейност, защото тя е с дългосрочна насоченост и висока степен на експлоатация, тоест – инвестирайте разумно и не пестете от материалите.