НАСА избра пет компании за създаване на технологии за лунни спускаеми апарати

1
198
Добави коментар
redbul80
redbul80

Спускаемият апарат на Блу Ориджин „Блу Муун“. Image credit : Blue Origin

15 септември 2021 г. 17:45 ч.

Светослав Александров. Американската космическа агенция НАСА подбра пет частни компании, които ще спомогнат за разработката на технологии за меко кацане на Луната в рамките на програмата „Артемис“.

Договорите включват осигуряването на фиксирани суми за частните компании (за разлика от класическия модел за работа в аерокосмическия отрасъл „цена плюс“), като на базата на ограниченото финансиране НАСА очаква конкретни резултати.

Ето подбраните фирми.

1. Блу Ориджин – $25.6 милиона.

2. Дайнетикс – $40.8 милиона.

3. Локхийд Мартин – $35.2 милиона

4. Нортроп Груман – $34.8 милиона.

5. СпейсЕкс – $9.4 милиона. 

Любопитното е, че три от наградените компании (Блу Ориджин, Локхийд Мартин и Нортроп Груман) са част от т.нар. Национален лунен екип, който по-рано през годината загуби основното съревнование срещу СпейсЕкс за строежа на спускаем апарат, посредством който за пръв път от 70-те години на миналия век астронавти ще се отправят на повърхността на Луната. НАСА избра да повери тази задача на Илон Мъск. 

Сега изглежда, че в рамките на този нов конкурс Националният лунен екип ще получи обща сума от $95.6 милиона. Това е десет пъти повече от средствата, които са заделени за СпейсЕкс.

Понастоящем Блу Ориджин е в съдебен спор с НАСА, като целта на компанията е да оспори единичната награда, дадена на Илон Мъск. Очакваме да разберем дали резултатите от този нов конкурс ще удовлетворят фирмата на Джеф Безос и дали нейното поведение спрямо американската космическа агенция ще омекне. 

Но докато „Старшип“ е в етап на полетни изпитания, а СпейсЕкс редовно превозва полезни товари и астронавти до околоземна орбита, тепърва предстои да станем свидетели кога Блу Ориджин ще осъществи орбитален полет… и кога най-накрая ще достави прословутите двигатели „BE-4“ на Тори Бруно.

За повече информация относно последния конкурс: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/