Какви са тенденциите в цените за ремонт на покриви за 2021?

1
181
Добави коментар
fire19
fire19

Основният елемент на всяка къща е нейният покрив.

Той я предпазва от атмосферните влияния и е незаменима бариера за вътрешността на сградата. Той спира снега през зимата, дъжда, градушката или слънцето, както и други метеорологични условия. Агресивните условия износват безмилостно повърхностите, нарушават херметичността на покрива и провалят основната му роля – да защитава. Вече има покриви с всякакви форми и размери, така че можете да намерите подходящия за вашите нужди. И не става въпрос само за това, което изглежда добре. Преди да преминете към обновяване на стария покрив чрез ремонт, помислете добре върху следните въпроси:

От какво се интересувате най-много?
Дали ще издържи на екстремни метеорологични условия?
Дали ще може да се справи с тежестта на снега отгоре?
Видът на покривния материал?
Какво е продължителността на гаранцията?

При всяко положение на нещата, ремонтът на покрив винаги ще провокира у вас още един съществен въпрос. Тази статия има за цел да сподели с вас тенденциите в цените за ремонт на покрив през 2021 година, като се надяваме да ви бъде максимално полезна. 

Как се определя цената за ремонт на покрив?

Коректните строители дават цена за ремонт на покрив на база площ или квадратен метър. Много е важно да се отбележи, че при всеки проект ценовите граници могат да варират, защото ценообразуването е процес, при който постоянно влияят различни фактори като: заплащане за труд, материали, сложност на проекта и др. 

На пазара има голям избор от ценови оферти, но е по-важно да се избере тази цена, която е най-подходяща за вашия покрив. Например, ремонт на покрив с използване на старите керемиди и капаци може да варира около 35 лв/кв.м, а сваляне на стар и изграждане на нов покрив с попове 12/14 см и ребра 8/10 см – 110 лв/кв.м. Двете ремонтни услуги, свързани с покрива обаче се различават не само по цена, а и по отношение на материали, труд, сложност, приоритет, комплексност и пр. 

Друг пример, от строителната индустрия може да ви покаже цифрово много по-различни цени. Цените на покривните работи варират в зависимост от повредата. Например, ако трябва да се поръчат, демонтират и монтират само керемидите, това ще струва около 1,50 – 2,00 лв. на кв.м., докато полагането на покривен филц струва около 3,00 – 6,00 лв. на кв.м., а монтирането и подмяната на водосточни тръби – 17.00 лв./кв.м. Също така, услугите като демонтаж и монтаж на улуци могат да варират от 11.00 – 15.00 лв./кв.м.

Ценообразуващи фактори

Цените за ремонт на покриви са разнообразни не по усмотрение на строителната фирма, а защото всеки проект би следвало да се разглежда индивидуално и да се съобрази спрямо вашите нужди и бюджет. Ето защо е хубаво да се консултирате с професионалисти, които да изготвят конкретна ценова оферта, да дойдат на оглед и да предложат варианти за действие и реализация на проекта. В крайна сметка, ценообразуващите фактори ни са никак малко и определено не са незначителни. Тук се включва: площ (квадратура), обем на работа, изполвани материали, вид на покрива и неговото местоположение, щети по покрива и заплащане на труд.