Какви средства да си отделя за саниране на къща?

1
257
Добави коментар
fire19
fire19

Този основен въпрос винаги се появява в съзнанието на всеки човек, изправен пред някоя крупна строителна дейност.

Не се притеснявай – не си единствен, има и други хора, които са минали, минават или ще минат по този път, но да знаеш – на правилния път си. Санирането е чудесен начин да промениш комфорта вкъщи. Въпреки че е външен процес и касае екстериора – топлоизолация, външна мазилка, боядисване, декориране и дограма, всички тези компоненти са важни за вътрешното удобство. Например, външната изолация ще изолира до някаква степен шумовете, както и ще се погрижи за топлината в дома през студените месеци, а през горещините ще запази една прохлада. Дограмата пък сменя изцяло вида на къщата. Общо взето – санирането си заслужава. Разбира се, за различните проекти се изискват различни подходи, начин на работа и компоненти. С други думи – при теб може да се наложи цялостно саниране на къща от екстериора до покрива. Това се определя на място от опитни специалити, които идват след като се отправи запитване и се премине към консултация. Ето защо е важно предварително да подбереш от една до три фирми за саниране на къща, за да можеш да се допиташ до мнението на професионалисти, които ще изготвят подходящ план за действие и ценова оферта. Да преминем към същината на статията…

Бюджетиране на саниране на къща

Изготвянето на бюджет е част от финансовия и инвестиционен проект, но все пак не ти трябва висше, за да се справиш  с това. Просто лист, молив и елка. Това, което трябва да направиш е да проучиш стойността на материалите, като тя ще бъде за ориентир, защото винаги може да се лавира с цената. Когато сметнеш грубо разходите за материали, преминаваш към калкулация на труда според времето и задачите. Тук отново е важно да се подчертае, че реално тази сметка е за ориентир – тоест, бюджетът ще е нещо сходно на крайната калкулация, но трябва да се предвидят едни 20% към целия бюджет точно за непредвидени разходи. Е, ако не го ползвате това изчисление – защо да го правите? Защото все отнякъде се почва и трябва да се знае поне скицирано колко средства ще бъдат инвестирани. Ако грубите сметки показват 15 000 лв (пример), а ти си отделил 7 000 лв – значи санирането на къща, може би, ще трябва да почака, докато събереш достатъчно финансов ресурс за тази инвестиция. Строителството е един инвестиционен проект с дългосрочно приложение – не се строи и санира къща с цел харчене на пари, а по-скоро се предприема това, за да се постигне по-голям комфорт в дома, както и да се оптимизират разходите за ток и отопление. 

Грубите сметки за саниране на къща

Санирането на къща е определено голяма инвестиция. Най-добрият начин да изчислите неговата стойност е чрез допитване до фирми за саниране на къщи. Те имат опита да дадат качествена консултация и да скицират на момента някаква ориентировъчна цена. При всеки случай – по-удачно е и самият собственик да си отдели някакъв бюджет около 10 000 лв като начало, защото все пак трябва да се закупят материали и да се започне отнякъде. Успех!