Какво включва санирането на блокове?

1
188
Добави коментар
fire19
fire19

Санирането на блокове е един чудесен начин да се придаде нов облик на старите сгради, като в същото време синхронизира цялостния вид на квартала и участва в урбанизацията.

Реално, в България има частни фирми, които изпълняват такива проекти, но по-често сме се сблъсквали с т.нар. “държавни поръчки”. Мнението и коментарът ще ги оставим настрана, защото тук не е мястото да се дава оценка на работата по проект, проект от дадена община. Ето защо тази статия ще се фокусира върху самите компоненти на външното саниране на блокове, за да сте наясно какво ви очаква.На първо място, санирането е дълъг процес, т.е. не очаквайте да приключи до 10 дни. От гледна точка на планиране и организация на времето – строителната фирма, с която ще работите, ще ви предостави опитни, компетентни майстори и технически наблюдатели, които ще движат професионално процеса. В предварителните консултации тези особености, свързани с продължителност на работата и материали, се изчистват и е редно да го има описано “черно на бяло”. Не се притеснявайте от тази инвестиция, защото в крайна сметка – тези подобрения си заслужават. Блокът ще придобие нов вид, ще бъде по-добре изолиран от температурите навън и ще носи повече уют на всички обитатели. 

Елементи на външното саниране на блок

Самият процес на саниране на блокове включва няколко основни елемента, които имат за цел да укрепят и стабилизират сградата, като в същото време подобрят външния вид. Ето какво включва санирането само по себе си в най-обобщен вариант:

Поставяне на външна изолация;
Смяна на дограма (остъкляване на тераси);
Фиксиране на ВиК инсталации;
Подмяна на стар покрив и последваща хидроизолация;
Мазилка и боядисване.

Като тук трябва да се подчертае, че всеки проект за саниране се съобразява с изискванията на собствениците и обитателите, които обсъждат на общо събрание какво искат да бъде предприето и направено като действия. Например, често се прибавя ремонт на стълбище, боядисване на общите части и междуетажното пространство, ремонт на входа и електро услуги. Разбира се, това са особености, на които опитните и стиковани строителни екипи ще обърнат значително внимание и ще ви консултират адекватно. Когато се премине към обсъждане на самия процес по саниране, 100% ще ви бъде обяснен всеки детайл, а инженерът, който поема вашия проект ще ви даде обратна връзка, предложения и подходящи за случая съвети. С няколко думи – не се притеснявайте, стига да сте в правилните ръце – всичко е възможно.

Бюджет при саниране на блокове

Ако работите с частна строителна фирма, ще засегнете задължително въпроса за бюджета. Консултантите ще ви изготвят план и ще дадат възможности за разплащане. Някои фирми процедират на принципа на депозит и плащане на вноски, други пък искат 50% от общата стойност да се изплати преди старта на проекта. Това са особености, които ще ги уточните в процеса на комуникация. Що се отнася до “Колко ще струва санирането на блок?”, то определено трябва да подготовите поне 5-цифрен бюджет, защото трябва да бъдат закупени материали и съответно да се включи плащането на труда и комисионни, ако има такива. Най-адекватното нещо, което може да направите, е да се допитате до няколко коректни фирми за саниране на блокове и да отправите запитвания за ценови оферти.