Третият служебен кабинет на Радев – само с трима нови министри

1
371
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Кирил Петков и Асен Василев, които влизат в политиката и ще участват в предсрочните избори, отстъпиха постовете си начело на икономиката и финансите съответно на Даниела Везиева и Валери Белчев

Даниела Везиева, Валери Белчев и Христо Алексиев са единствените нови лица в третото служебно правителство на Румен Радев. Тримата заемат местата на Кирил Петков, Асен Василев и Георги Тодоров, като министри съответно на икономиката, финансите и транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Останалите членове на Министерския съвет запазват длъжностите, които изпълняват вече четири месеца, след като и 46-ото Народно събрание, избрано на 11 юли, не успя да стигне до съставяне на редовен кабинет и бе разпуснато тази седмица, точно два месеца преди третия парламентарен вот у нас за тази година, на 14 ноември. 

Според представянето от президента Даниела Везиева, досегашен съветник на министър Петков и възпитаник на Стопанската академия в Свищов, има солиден опит в публичните финанси и администрацията, където е участвала, вкл. като ръководител, в редица важни проекти и реформи.

Нашето желание е да наложим управление, което е базирано основно на законността и прозрачността, подчерта тя, а медиите припомнят, че познава ведомството и като зам.-министър на икономиката във второто правителство на Бойко Борисов (2014-2017), където представлява движение „България на гражданите“ (ДБГ), част от Реформаторския блок, а неин шеф беше бившият вече лидер на СДС Божидар Лукарски.

Валери Белчев е с впечатляващо образование, по думите на Радев, с богат опит във финансовата сфера и финансовото и банковото дело, с ключова роля за формирането на Фонда на фондовете и негов бивш директор;

Възпитаник на Харвард, подобно на предшественика си, той прие от него поста във финансовото ведомство, като коментира:

„Изказвам възхищението си към работата на министър Василев, чувствам се все едно гоня един много бърз влак и трябва да се кача на него в движение. Темповете на работа, които той наложи, и политиките, които заложи, бяха точни, добре формулирани и изпълнени. Ще бъде улеснение и това, че стъпвам на една по-добре работеща платформа.

Това министерство разполага с изключителен човешки капитал, преживяло е какви ли не кризи и напрежения, така че наистина съм уверен във възможностите на хората тук, нямам притеснения за това, че всички предизвикателства, които ще дойдат, ще бъдат посрещнати, така че ние като министерство, като държава, да изпълним това, което се очаква от нас, което сме обещали, да извършим всички необходими разплащания и да дадем основа за по-добра работа на едно бъдещо редовно правителство.“

Христо Алексиев вече е бил служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в първото правителство на Радев през 2017 г., а това лято беше номиниран за поста и от първата политическа сила – „Има такъв народ“. Хората на Слави Трифонов обаче на два пъти оттеглиха своя Министерски съвет още преди гласуването му в пленарната зала на парламента.

Ръководител на големи и успешни инфраструктурни проекти, като служебен министър той спря концесията на летище София заради порочния подход към нея, припомня за него държавният глава.

Алексиев очерта сред основните си задачи ускоряване изпълнението на проектите за жп коридори, пътища, и цифрови магистрали, като обясни:

„През последните пет месеца стартираха жп проекти на стойност над 1 млрд. лева. По програма „Транспортна свързаност“ се очакват инвестиции в размер 4 млрд. лева, след одобрение на Европейската комисия. Ще кандидатстваме активно и по Механизма за свързана Европа 2021-2027.“

Той добави, че по проекта на Плана за възстановяване и устойчивост средствата по перото „Транспортна свързаност“ възлизат на 1,8 млрд. лв., а по „Цифрова свързаност“ се очакват инвестиции за близо 1 млрд. лв., от които 300 млн. лв. е привлеченото финансиране от страна на операторите.

Стефан Янев остава служебен министър-председател, Атанас Пеканов – служебен вицепремиер по управление на европейските средства, а постовете си начело на министерствата запазват:

Гълъб Донев, служебен вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

доц. Бойко Рашков, служебен вицепремиер по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Георги Панайотов, служебен министър на отбраната;

д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването;

арх. Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката;

Светлан Стоев, служебен министър на външните работи;

проф. Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието;

проф. Велислав Минеков, служебен министър на културата;

Асен Личев, служебен министър на околната среда и водите;

проф. Христо Бозуков, служебен министър на земеделието, храните и горите;

Андрей Живков, служебен министър на енергетиката;

доц. Стела Балтова, служебен министър на туризма;

Андрей Кузманов, служебен министър на младежта и спорта.

На церемонията по встъпване в длъжност на стария-нов Министерски съвет, президентът Румен Радев ги предупреди:

„Срещу Вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси – парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния. Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт.

Но вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправяте срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България.

Да припомня още нещо, вие вече го изпитахте на гърба си и трябва да го очаквате – върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, на застой, корупция и некомпетентност в различни области, като например кризата в енергетиката и цената на тока; като хаоса и липсата на законност в пътното строителство, които лишиха хиляди честни работници от заплащане; като компрометираната още в началото ваксинация.

Знам, че правителство без парламент няма капацитет да взема стратегически решения, да изпълнява стратегически задачи, но времето не чака. Затова очаквам от вас, наред с укрепването на държавността и подготовката на следващите, поредни избори, вие да продължавате с разумни стъпки за излизане от кризата и подобряване живота на хората. Да работите с мисъл за бедните и слабите, както го правехте през изминалите месеци. Да набележите ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната.“

Уважаеми министри, благодаря Ви, че на практика доказахте основната ми идея – че е възможно демократичното единодействие между родолюбиви хора от разни политически хоризонти в името на България, обърна се още Радев към своето трето правителство, но продължи с упрек:

„За съжаление политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланията на обществото. Народното събрание не успя да излъчи редовно правителство в условия на криза. За първи път в своята история България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго; служебно правителство да актуализира бюджета и в същото време да изработва държавния бюджет за следващата година, и то в условията на криза..“

Държавният глава не пропусна да изброи и свършеното от кабинета „Радев II“ за последните четири месеца:

„През този период служебното правителство проведе честни избори, намалявайки драстично купения и недействителния вот.

За първи път страната ни проведе избори с масов машинен вот.

Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, осветли и пресече множество корупционни схеми, сезира прокуратурата по констатираните злоупотреби, противопостави се на модела на завладяната държава, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт, и задвижи контролните системи на държавата.

Постигнат беше рекорден икономически ръст, рекорден ръст на приходите и исторически ниска безработица.

Правителството актуализира бюджета и осигури необходимите средства за работещите, бизнеса и здравеопазването във време на криза, активизира социалната политика към най-уязвимите – хората с увреждания, децата и семействата.

След 13 години политическо безхаберие актуализирахме пенсиите. Служебното правителство изведе пенсионерите над официалната линия на бедност.

Реформата в ТЕЛК прекрати унижението над хиляди български граждани.

Усъвършенства се Планът за възстановяване и устойчивост и се приведе от насипно състояние във вид, готов за изпращане в Европейския съюз.

Радвам се и съм благодарен, че защитихме последните девствени плажове по нашето Черноморие и предприехме важни стъпки за опазването на българските гори.

Изключително важно – спряхме вноса и изгарянето на вредни отпадъци. Години наред българите се поболяваха от мръсния въздух, докато неколцина близки до старата власт трупаха печалби.

Служебното правителство овладя кризата в енергетиката, заложена от годините безхаберие.

Овладя хаоса в управлението на кризата с COVID-19 и организира присъственото обучение в училище.

Разкри нередностите и изведе от задънена улица проекта за изграждане на национална детска болница.

Премахна порочните практики и преодоля огромното забавяне при одобряването и разплащането на проектите от Държавен фонд „Земеделие“.

„Новият служебен кабинет и неговите задължения могат да бъдат фокусирани най-малко в две основни направления. На първо място, това е организацията на честни и прозрачни избори, които, както и президентът спомена, за пореден път тази година ще бъдат организирани“, изтъкна от своя страна служебният премиер Стефан Янев, който е вече пети месец начело на изпълнителната власт.

По думите му държавата не може да си позволи да функционира в перманентна политическа криза.

„Нуждаем се от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да прави промени, да предлага смислени политически идеи и визии, които разбира се да бъдат подкрепени с необходимите законодателни инициативи. Защото българските граждани заслужават това, защото България се нуждае от устойчива перспектива.

Едновременно с това искам да подчертая, че предстоящите месеци няма да бъдат леки. Не бива да се заблуждаваме. Предстоят тежки месеци и ще е необходимо да се полагат още повече усилия, така че проблемите на гражданите да бъдат решени по най-добрия начин и да се управляват ефективно наличните вече кризи, както и да се предотвратяват тенденциите за появата на нови такива“, предупреди още Янев.

Междувременно вече бившите министри на икономиката Кирил Петков и на финансите Асен Василев декларираха отдавна очакваното си намерение да влязат в политиката и да участват в парламентарните избори на 14 ноември.

„Държавният глава отправи покана към мен да съм част от новия служебен кабинет. С министър Асен Василев обмисляхме какъв ще е най-ефективният начин да продължим промяната по-дългосрочно. Реално решението ни беше, че това ще се случи не като част от този служебен кабинет, а като участници в политическия живот на България за по-дълго време“, коментира Петков.

Хората, с които ще се заобиколим, ще бъдат със същия профил, хора с високо ниво на почтеност, хора с кариера и успешно битие извън политиката – за да сме независими, увери той, като уточни, че подкрепят президента, но това няма да е негова партия, макар да са имали общи виждания за случилото се досега: връщане на държавността, откриване на всички възможни места, където досега е нямало прозрачност, път към благоденствие през спиране на кражбите, прозрачност и управление с мисъл в помощ на хората и данъкоплатците като хора, които трябва да бъдат защитавани.