3 съвета от професионалисти за поддържане на чистота у дома

2
163
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

Поддръжката на един чист дом не е никак лесна задача, особено ако живеете в голям град като София. За това екипът на Zoom-Clean.eu реши да направи един кратък наръчник със съвети за по-лесна и безпроблемна поддръжка на по-висока хигиена в домашни условия, най-вече за да подобрим здравето на нашите клиенти и читатели.

На какво да наблегнете, за да си спестите чистене 1. Почиствайте филтрите на климатика си на 4-5 месеца

По-голямата част от мръсотията в един дом идва от външни източници. Дори и да има петна от храна или домашни любимци 98% от мръсотията идва отвън-навътре.

Един от тези източници често е климатика, особено ако е от по-старите модели без налични системи за пасивно пречистване на въздуха. Ако сте закупили климатика си в последните 10 години, то най-вероятно той разполага със физически филтри, които действат като преграда между въздуха, които възпроизвеждат и това, което идва от външното тяло.

Особено важно е да изпирате тези филтри често, тъй като при натрупване на прах в тях, тези частици започват да циркулират и във въздуха и те се отлагат по килими и други повърхности. Спестете си чистене като започнете с по-честото пране на самите филтри на климатика и ще усетите огромна разлика само за няколко седмици.

2. Изперете килимите си поне 2 пъти в годината

Килимите са следващото място в едно домакинство, на което може да се намери по-голямата част от неговата мръсотия. През годината те действат като огромни филтри като улавят не само петна, но и доста голяма част от праха във въздуха.

Изпирането на един килим може да свали до 1-2 килограма мръсотия, която е била отложена във фибрите му, като вместо да я бършете от мебелите си и да я вдишвате, тази мръсотия отива в канала. Препоръчителните периоди за пране на килими е през зимата и лятото, тъй като лятото бележи голяма активност, а зимата обира праха на големия град и я вкарва домовете ни.

Можете да се възползвате от нашите услуги редовно, като нашите експерти са специално обучени да се справят с големи количества мръсотия за доста кратко време.

3. Честото почистване на пердета и мебели ще помогне

Другите текстилни повърхности в дома като пердетата и мебелите също са източник на прах и мръсотия. Те могат да задържат голямо количество от личната ни мръсотия, като всяко сядане на един диван или минаване покрай перде, ще разбута праха заложен в тях.

Желателно е да изпирате вашите пердета 2-3 пъти в годината, като това може да стане в пералня, като също така можете и да викате нашите екипи да изперат тапицерията на която и да е мебел в дома ви. Тези процедури отнемат няколко часа и ви спестяват дни чистене, което е страхотно, особено имайки предвид забързания живот, които всички водим.

Друг ценен съвет, които можем да ви дадем като бонус, е това да премахвате пътеките през лятото, за да си спестите прането им. Ако домът ви е с гладка подова настилка като ламиниран паркет, например, почистването с мокър парцал или моп ще обере доста голяма част от праха създал се през седмицата.

За повече съвети, информация за спестяване на време и за по-качествено почистване, можете да продължите да четете нашата Блог секция, или можете да се обърнете към нас за услуга „почистване на дом”.