Космическият кораб Старлайнър на Боинг вероятно няма да лети през 2022 година

1
217
Добави коментар
redbul80
redbul80

22 септември 2021 г. 14:35 ч. За пръв път след злополучното отлагане на изстрелването на „Старлайнър“ през август, когато беше констатиран проблем с горивните клапани на кораба, НАСА допуска, че следващият опит за полет не се очертава да е преди 2022 година. 

Това стана ясно по време на интервю с Кейти Лийдърс, ръководител на оперативните програми към пилотираната програма на НАСА. Лийдърс съобщава, че дефектните клапани трябва да бъдат демонтирани от сервизния модул на „Старлайнър“, преди да бъдат поправени. След това специалистите на Боинг ще определят дали ремонтът ще е продължителен и ако това е така, може да се наложи да вземат нов сервизен модул от друг космически кораб. Решението ще бъде взето до няколко седмици. 

Така 2021-ва година се очертава да е годината, в която т.нар. ОлдСпейс или Стар космически отрасъл на САЩ изостана окончателно зад новите и иновативни фирми (НюСпейс). Замислете се – СпейсЕкс изстрелват хора в космоса. Блу Ориджин изстрелват хора в космоса. Даже Върджин Галактик изстрелват хора в космоса, макар и до най-ниската граница за начало на космическото пространство. Кои не изстрелват хора в космоса? Боинг и Локхийд Мартин. Корабите „Старлайнър“ и „Орион“ все още не са изпълнили даже изискуемите безпилотни мисии, които да потвърдят безопасността им. Човек да се зачуди защо правителството на САЩ продължава да прахосва пари по тези мастодонти. 

Ако „Старлайнър“ полети в космоса през зимата или пролетта на 2022 г. в безпилотен режим и предполагайки че всичко е успешно, то тогава първата мисия с хора ще е през есента на 2022 година. През това време СпейсЕкс ще са изпълнили минимум седем пилотирани изстрелвания. 

На снимката: космическият кораб „Старлайнър“, намиращ се върху ракетата „Атлас 5“. Photo credit : Boeing/John Grant