Плодовите сокове са вредни: заложи на чай!

3
227
Добави коментар
m_dimovaa
m_dimovaa

Прясно изцедените плодовите сокове са свежи, вкусни, пълни с витамини, минерали, антиоксиданти и… нездравословно количество захар. Фрешовете са любимо допълнение към диетите на мнозина, възприемаме като нещо натурално и много полезно. Истината обаче, е, че да изпиеш една чаша сок е значително по-малко полезно (дори може да се каже, че е вредно), отколкото да изядеш един плод.

Защо плодовите сокове са вредни?

Противно на очакванията, плодовите сокове, всъщност са доста калорични и същевременно имат ниско съдържание на фибри. Изцеждайки цитрусите например, ние всъщност отстраняваме фибрите. Смилайки плодовете, също значително намаляваме съдържанието на фибри, докато количеството плодова захар остава непроменено.

Когато ядем плодове, ние раздробяваме храната на дребни парченца и гълтаме. В това състояние захарта в плода е свързана с фибрите в него и когато попадне в стомаха, тя се отделя много по-бавно, което ни помага да се чувстваме сити по-дълго време. Така захарта преминава към черния дроб на много по-малки „порции“, което позволява по-лесното й усвояване.

Множество изследвания доказват, че разтворена в течност, захарта е вредна за организма, дори и плодовата. Когато пием плодов сок, поемаме захарта от няколко плода наведнъж. Тя не е свързана към фибри и бързо се препраща към черния дроб.

Когато черният дроб се претовари, се получава омазняване на този орган, което пречи на нормалното му функциониране. Оттам започват да произтичат сериозни здравословни проблеми като инсулинова резистентност, повишени триглицериди и холестерол и други.

Колко захар съдържат плодовите сокове?

Ако става въпрос за сладки напитки с високо съдържание на захар, асоциацията на повечето хора би била кока-кола, лимонада или нещо подобно. Любопитното е, че една чаша сок съдържа почти толкова захар, колкото една чаша кока-кола или друга газирана напитка.

За да сме по-точни, една кока-кола съдържа 93 кал и 26 г захар. Какво е положението при някои от най-популярните прясно изцедени плодови сокове? Портокалов сок: 112 кал и 21 г захар Ябълков сок: 106 кал и 20 г захар Сок от ананас: 104 кал и 26 г захар Сок от грейпфрут: 96 кал и 19 г захар

Каква е алтернативата?

Ако си жадна, най-доброто нещо, което можеш да изпиеш е чаша вода. За повече витамини и свежест можеш да й добавиш парченце лимон. Ако търсиш вкусна, полезна и питателна напитка, нашето предложение от Евита със сигурност са чайовете на Ulatea.

Да разгледаме отново примерите горе. Портокалът и грейпфрутът са популярни с високото си съдържание на витамин С. Е, шипката съдържа 50% повече витамин С от портокала, както и огромно количество витамин А. Друга богата на витамин С билка е мащерката, която също съдържа и много желязо. Всъщност страхотното при чайовете е, че сами по себе си не съдържат захар, но в същото време са богати на витамини и минерали.

По отношение на ябълковия сок не открихме нищо друго, освен че една чаша от него съдържа повече захар от препоръчителната доза, определена от Световната здравна организация.

С две думи – забрави плодовите сокове. Яж плодове, но пий чай или вода.