Настолни компютри

1
155
Добави коментар
Techno-Systems
Techno-Systems

Настолните компютри винаги са предлагали най-добрата гъвкавост и производителност по отношение на компютърните системи. Изборът на подходящи настолни компютри е предизвикателство за много потребители, които посочват липсата на технически опит, голямо разнообразие от модели и спецификации, като предпоставка, за да изберат следващата си система.

Прочети повече

При избор на настолни компютри е важно да разберете как фактори като процесор и RAM памет влияят на производителността на системата. Трябва да помислите и за всички периферни устройства, от които ще се нуждаете.

Видове настолни компютри Настолни компютри за ежедневни задачи

Ако имате нужда от настолни компютри за изпълнение на прости задачи като текстообработка или сърфиране в интернет, можете да изберете компоненти предоставящи функции за тези задачи.

Настолни компютри Dell Ако ще използвате настолни компютри за електронна поща, сърфиране в интернет и софтуер като Microsoft Office, тогава не ви е нужен високопроизводителен процесор и RAM памет с голям капацитет. Процесор Intel Pentium/AMD Athlon или Intel Core i3/AMD Ryzen 3 с 4GB RAM памет вероятно ще бъдат достатъчни.Повечето настолни компютри за ежедневни задачи се предлагат с устройство за съхранение 256GB SSD. Това ще ви е напълно достатъчно за съхранение на малък обем файлове и снимки. Ако все пак капацитета е малък за вашите изисквания, винаги може да добавите допълнителен диск за съхранение или дори да използвате преносим външен диск, който може да се свърже към настолни компютри чрез USB.Ако ще използвате настолни компютри само за ежедневни задачи, може да изберете такъв с Windows 10. В зависимост от спецификациите, настолните компютри с Windows са по-достъпни от тези с Mac операционна система и предлагат също толкова функционалност. Настолни компютри за игри и мултимедия

Когато говорим за игри и мултимедия има настолни компютри, които са специално проектирани, за да ви помогнат да извлечете максимума от любимите си игри и филми. Те могат да бъдат ъпгрейднати с лекота, за да продължат да възпроизвеждат и най-новия софтуер.

Настолни компютри Dell за мултимедия Когато избирате настолни компютри, уверете се, че разполагат с отделна графична карта. Графичната карта е процесор, който отговаря за визуалните изображения и ефекти, а неговата производителност отговаря за това колко добре ще се играят игрите. Избирайте между настолни компютри с карти с най-голям брой ядра, най-висока тактова честота и най-голяма честотна лента. Това несъмнено, ще ви гарантира висока производителност.Скоростта на централния процесор и оперативната памет са по-маловажни от отделната графична карта, когато избирате между настолни компютри за игри и мултимедия. За да е гарантирано, че производителността не е възпрепядствана от други компоненти, не избирайте настолни компютри с процесор под Intel Core i5 или AMD Ryzen 5 (или еквивалентни) и 8GB RAM памет.Ако планирате да използвате настолни компютри като мултимедиен център, може да помислите и за модели, които включват комбинирано Blu-ray/DVD оптично устройство и TV тунер, които ви позволяват да гледате телевизия на компютъра. Настолни компютри All In One Настолни компютри „Всичко в едно“

Настолните компютри „Всичко в едно“ са идеални за ограничени пространства, тъй като не заемат много място. Настройването на този вид настолни компютри е бързо и лесно: изваждате го от кутията и го включвате.

Компонентите при този вид настолни компютри са разположени в зоната зад екрана, така че се нуждаете от място единствено за монитора, мишката и клавиатурата. Изненадващо тънки и многофункционални тези настолни компютри са чудесни както за работа, така и домашна употреба.Единственият недостатък при този вид настолни компютри е ограничения ъпгрейд. Ако търсите компютър, който можете да персонализирате и ъпгрейдвате с течение на времето, тогава тези настолни компютри не са правилния избор за вас. Настолни компютри – основни компоненти

Компоненти като централния процесор, оперативната памет, графичния чип и вида на диска за съхранение на иформацията са определящи за производителността при всички настолни компютри. Ако производителността е вашата цел, то тогава трябва да изберете и подходящите компоненти. Ако вашия бюджет е ограничен при избор на настолни компютри, трябва да изберете най-доброто според него. Ето защо е важно да разбирате ролята на отделните компоненти, за да изберете най-доброто, което да покрие изискванията ви.

Настолни компютри Lenovo Настолни компютри – централен процесор

Централният процесор е основен компонент при всички настолни компютри. Всеки път когато натиснете бутон на клавиатурата, кликнете с мишката или стартирате софтуер, изпращате инструкции към процесора. Той от своя страна е отговорен за гладко и надеждно изпълнение на всяка една команда. При избора на настолни компютри, процесорът е от съществено значение за експлоатационния период на системата.

Основните производители на процесори за настолни компютри са Intel и AMD. Intel процесорите, които можете да срещнете като отделен компонент или в готова конфигурация са Celeron, Pentium, Core i3, Core i5, Core i7 и Core i9. Докато AMD включва Athlon, Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 и Ryzen 9.

Основна характеристика при всеки един споменат процесор за настолни компютри и не само е неговата тактова честота. Измерва се в Hz. Колкото по-висока е тактовата честота, толкова повече задачи може да изпълни процесора и толкова компютъра ще работи по-бързо.

Броят на ядрата е друга съществена характеристика при процесорите. С колкото повече ядра разполага централният процесор, толкова по-бързо може да се справи с множество процеси, което е важно при големи натоварвания. За обикновените потребители, достатъчно ефективен е и един двуядрен процесор, но за ентусиасти се препоръчва настолни компютри с процесор с повече ядра (шест ядрен или повече).

Докато броят на ядрата се отнася до физическите ядра в процесора, броя на нишките се отнася до виртуалните ядра. Например, Intel Core i5-10400 има 6 физически ядра и 12 нишки. За да постигнат това Intel използват Hyper-Threading технологията, а AMD използват SMT технологията. И двете технологии по същество са еднакви.

Настолни компютри HP Настолни компютри – графична карта

Графична карта като отделен компонент е необходима само ако играете игри или използвате софтуер за графична обработка. Ако ще използвате настолни компютри за ежедневни задачи или дори за работа, вградения графичен чип в централния процесор е достатъчно производителен за този тип задачи.

Настолни компютри – RAM памет

RAM паметта или наричана още оперативна памет допринася значително за скоростта и производителността при всички настолни компютри, с която се изпълняват програмите. С колкото повече RAM памет разполагате, толкова по-добра ще е производителността. Препоръчителни са поне 8GB памет, но 16GB предполага още по-добра производителност. За настолни компютри, на които ще се играят игри и ще се използва интензивен софтуер, 16GB е минимумът.

Настолни компютри – диск за съхранение

Докато някои настолни компютри все още се предлагат с твърди дискове (HDD), повечето нови модели разполагат с твърдотелни искове (SSD). Настолни компютри със SSD дисковете са за предпочитане, тъй като са по-бързи, по-ефективни и по-издържливи от традиционните дискове.

Има два основни елемента, които да имате предвид при избор на твърди дискове за вашите настолни компютри и това са капацитет и скорост. Твърдия диск трябва да е с капацитет поне 1TB. Що се отнася до скоростта, повечето дискове работят на 7200 оборота в минута. SSD дисковете, както споменахме вече предлагат по-високи скорости на трансфер, а капацитета варира.