Как се захранват на ниво съвременните автомобили

1
141
Добави коментар
clashbade
clashbade

Все по-високите изисквания за ограничаване на въглеродните емисии при автомобилите налагат въвеждането на адекватни системи. Една от тях е Start-Stop системата. Тя способства за намаляване на вредните емисии при шофиране в градски условия, но изисква адекватно захранване. Такова могат да ви предложат start-stop акумулаторите.

След въвеждането на стандарта за изгорели газове Евро 5 все повече автомобили започват да се оборудват със старт-стоп система. Голяма част от тях са хибриди, но има изобилие, както от бензинови, така и от дизелови модели.

Как работи системата?

Умната система изключва захранването на автомобила автоматично, когато спрете на място и не сте на скорост. Това означава, че на всеки знак стоп или светофар, автомобилът ще изгасне. За стартиране на двигателя не е нужно нищо повече освен да натиснете съединителя. Колата пали на момента и вие може да включите първа предавка, за да потеглите.  

Това може и да е щадящо за околната среда, но съвсем отделен въпрос е до колко е полезно за стартера и демпфера на автомобила. Но за това, друг път!

Ако вашата кола разполага с автоматична скоростна кутия, процесът протича по следния начин. Двигателят спира в момента, когато натиснете спирачката и се включва, когато я отпуснете. И при двата типа скоростни кутии, колата трябва да е спряла на място, за да се задейства системата. Тя няма да сработи, ако все още сте в движение.

Как влияе това на акумулатора?

От само себе си се подразбира, че значително по–големият брой гасене и стартиране на двигателя ще предизвика допълнително натоварване на акумулатора. За да може последният да се справи с това, е необходимо да отговаря на определени параметри. Батерията трябва да е предвидена за поддържане на повече цикли на заряд и разряд, както и да е устойчива на дълбок разряд.

Тук от значение е и динамото. При автомобилите със  Start-Stop  система то е в постоянна връзка с компютъра на автомобила, който подава различно напрежение, според необходимостта от заряд. В случая стандартна батерия трудно би понесла натоварванията.

Повечето от съвременните акумулатори, предназначени за Start-Stop система, са означени като AGM или EFB, според технологията им на производство. Преимуществата, както се досещате, е в устойчивостта им на дълбок разряд и поддържане на допълнителна консумация.

Докато колата е с изгасен мотор, електрическите системи (климатик, озвучаване, фарове и т.н.) продължават да се поддържат от акумулатора. Автомобилите със старт-стоп система имат отделен цикъл на охлаждане на турбокомпресора. При преустановяване работата на механичната помпа, водната продължава да функционира на електричество. Това допълнително оскъпява технологията.