Supersalone показва посоката – Списание още за КЪЩАТА – Строителство, Архитектура, Проектиране | ka6tata.com

2
150
Добави коментар
trendoffice
trendoffice

След повече от година ограничения заради пандемията, изключваща каквито и да е изложения, търговски панаири и събития, и след няколко отлагания, най-голямото международно събитие, посветено на дизайна на мебели и интериор – панаирът в Милано, дори и на необичайна дата, най-после вече е факт. От 5 до 10 септември 2021 г. Supersalone, специалното събитие на Salone del Mobile, курирано от Стефано Боери, предложи един нов интересен формат, който показва какъв трябва да бъде международният панаир на мебели в бъдеще – без излишни разходи на материали, с концентрирана дигитализирана информация, с устойчив дизайн и цялостен подход.

Само за няколко месеца Salone del Mobile.Milano успя да организира и проведе своето специално събитие, което дава надежда за нов старт. Разбира се, то беше ограничено само в първите четири от общо 24-те павилиона във Fiera Milano, където бяха показани 1900 проекта на почти 69 000 квадратни метра. Но това всъщност беше и целта на куратора Стефано Боери и неговия екип – да покажат по-скоро есенцията, същността на новостите и постиженията в дизайна на мебели и продукти за интериора, създадени през изминалите месеци на ограничения.
 

Снимка: Salone del Mobile.Milano

Те бяха представени върху леко повдигнати платформи и прикрепени към стените. Липсваше обичайното разхитително предлагане на рекламни торбички и материали на хартия, а вместо това QR кодовете за сканиране на всеки щанд, както и специалното приложение позволяваха всеки посетител да получи необходимата информация.
 

  Общ изглед на щандовете. Снимки: Теменужка Захариева

На няколко места в залите бяха създадени специални зони за разговори, направени от същите OSB плоскости, както щандовете и местата за почивка. Те са сглобени без лепило, за да могат после да се разглобят и използват отново. Всичко това е една много добра реализация на идеята за цикличност и повторно използване на материали и продукти, за която организаторите говореха още преди пандемията, но сега я видяхме реализирана на живо.  
 

Щандът на Lago. Снимка: Salone del Mobile.Milano

В самите продукти, представени на изложението акцентът беше върху качеството и многофункционалността, заедно с добрия дизайн. Много от производителите предлагаха разнообразни комбинации от материали и десени.

 Снимка: Теменужка Захариева

Имаше няколко много интересни тематични изложения като „The Makers Show“, посветени на дизайнери от цял свят, които сами са си  производители, както и студентските проекти в „The Lost Graduation Show“. Последното с кратък превод „Изгубеното дипломиране“ представи около 170 проекта от студенти от цял свят, завършили между 2020 и 2021 г. – в много отношения две загубени години за ново поколение дизайнери, които заради ограниченията не можеха да покажат на живо работата си пред индустрията или обществеността. За първи път за Salone del Mobile, идеята да се даде на тези млади дизайнери платформа в рамките на панаира привлече стотици училища от 59 държави, които се отзоваха на отворената покана.
 

  
The Lost Graduation Show. Снимка: Теменужка Захариева; The Lost Graduation Show – Courtesy. Снимка: Salone del Mobile.Milano
 

Беше представена и изложбата ADI/Compasso d’Oro „Take your Seat – Solitude and Conviviality of a Chair.“ („Заемете мястото си – самота и общителност на един стол“), включваща 30 наградени стола и над 100 почетни споменавания от последните години и десетилетия.

  „Take your Seat – Solitude and Conviviality of a Chair.“  Снимки: Теменужка Захариева

В цялата площ на изложението бяха разположено множество дървета и саксии със зеленина, които след него ще бъдат подарени на общината. 

Естествено, както всеки път изложението в Rho Fiera беше придружено с множество събития, инсталации и специални проекти, разпръснати из целия град, повечето от които изискваха предварителна регистрация. Но това съвсем не изглеждаше да е намалило значително посещаемостта. Едно от новите места беше впечатляващия с лукса и качеството на дизайна в него наскоро открити шоурум D Studio, който обединява марките Design Holding (B&B Italia, Maxalto, Azucena, Flos, Louis Poulsen и Arclinea) под един покрив, проектиран от Massimiliano Locatelli с интериор от Piero Lissoni.

Щоурумът на D Studio. Снимка: Теменужка Захариева

 

 

За журналистите беше организирана специална среща с новия президент на Salone del Mobile – Maria Porro, която много емоционално представи – и потвърди – първоначалното намерение на организаторите за една съвсем нова форма на панаира, която да промени цялостната представа за изложенията, да покаже как дизайнът може да помогне за по-добър и устойчив начин на производство и предлагане. 

Среща с новия президент на Salone del Mobile – Maria Porro.
Снимка: Теменужка Захариева

 

„Salone del Mobile е споделено богатство, от което се нуждаят всички. Потвърждение за това е радостта от възобновяването му и присъствието на повече 0т 16% международни изложители въпреки всички трудности и ограничения“, каза тя.