Стегнете колата за зимата: 5 правила за сериозни шофьори на пътя

1
126
Добави коментар
clashbade
clashbade

Ако държите на сигурността и удобството, може да си го гарантирате и сами, следвайки тези ключови съвети от професионалисти

Сега е моментът да стегнете колата за зимата. Сезонът все още позволява да отделим специално внимание на возилата си, преди да навлезем в активните месеци на ниски температури, влага и валежи от сняг.

Ако държите на сигурността и удобството си през този период, следвайте тези ключови съвети от професионалисти:

Оглед и фокус върху детайлите

На следващото измиване на автомивка, обърнете внимание дали лаковото покритие не е засегнато по някакъв начин, особено ако са налице петна от ръжда. Забележите ли подобни проблеми, трябва тези зони да бъдат почистени и боядисани. Не допускайте огнища на корозия, които допълнително ще се влошат през зимата.

Подгответе ключалките със специални препарати за смазване, а багажника с течен парафин против замръзване. Вижте в какво състояние са и чистачките, за да сте уверени за техните възможности при следващия дъжд. 

Акумулатори

Всеки автомобил има акумулатор, който отговаря на потребностите му според параметрите, зададени от производителя. При нужда от смяна, не правете компромис с качеството, а именно сега е времето, в което да установите дали той не е отслабнал или има нужда от зареждане.

Така ще установите и евентуални повреди в системата за запалване, като изключите възможния проблем с батерията.  

По тази линия е редно да инспектирате осветлението – функционират ли всички предни фарове, странични и задни габарити, аварийните, стоповете и светлините при паркиране.

Гумите

В зависимост от градусите навън, преценете кога да смените гумите със зимни. Снабдете се и с вериги, когато очаквате да излизате извън града при силен сняг и заледени пътища. Проверявайте всеки път налягането на гумите, когато се отправяте на път.

Течности и масло

Антифризът ви гарантира, че няма да се стигне до неприятни последствия, но той също изисква смяна на всеки 2 години (или 5 години за Long Life) и проверка за точката на замръзване.

Маслото изисква да бъде тествано относно нивото си, а ако трябва да подмените филтрите – маслен, въздушен, горивен, не отлагайте дълго обслужването на тези консумативи.    

Комплект за пътуване през зимата

Ето какво е желателно да съдържа той, ако искате да сте максимално спокойни на път със семейството си:

o   Вериги за гумите

o   Лопата, четка и стъргалка за сняг и лед

o   Течност за чистачки за ниски температури

o   Спрей за разразяване на ключалки и стъкла

o   Хартиени и мокри кърпички

o   Фенерче и батерии

o   Дрехи и шапка

o   Чанта за оказване на първа помощ

o   Пътна карта     

Първата и важна задача все пак си остава да разберете дали акумулаторът ви подсказва, че е с намален капацитет, което ще наложи скорошна покупка на нов.

Четете още: Ето как да мотивираме хората да използват екологичен транспорт