Кои са най-често срещаните проблеми в SEO за клиенти?

1
213
Добави коментар
elpakk
elpakk

За какво плащат клиентите при SEO и как се измерва успехът?

Собствениците на бизнес мислят че целта на SEO оптимизацията е да накара клиентите да купуват от сайта им. Но това е неистина. Истинската работа на добрите SEO експерти е:

Да подобрят видимостта на сайта, бранда в Интернет (търсачки и социални мрежи).Да позиционират сайта на първа страница в Google за множество избрани ключови думи които продават.Да увеличат таргетирания трафик.Работа на програмистите + уеб дизайнерите които са част от екипа на всяка добра SEO агенция е да направят сайта функционален, бърз и лесен за навигиране. Потребителското изживяване докато търси информация или продукт в сайта трябва да задоволява нуждите на клиента, предоставяйки му цялата информация на разстояние от 3,4 клика.Работа на копирайтърите е да напишат по такъв начин текстовете и съдържанието в сайта че да се отличава от конкуренцията, да е полезно за читателя, да информира и продава стоките или услугите които сайта предлага. Опитите не се броят. Важни са резултатите.

Никой няма да ни попита как сме го направили, а няма и да му кажем. Важно е какво е постигнато по пътя и дали крайната цел е достигната. Няма бизнес сайт в тежка ниша в света който да не се поддържа от екип (in house или агенция) с двуцифрен персонал. За онлайн магазините специалистите които работят по сайта са много повече. Но нека не забравяме че клиента плаща за резултати в определен времеви период. Ако тези резултати не бъдат достигнати, ще има уволнени. Никой бизнес не може да търпи загуби за неопределени периоди от време, или да живее в заблуда че пазара ще се промени и финансовите постъпление ще потекат към касата по неведоми пътища.

Трябва бизнес план които детайлно описва стъпките на развитие, процесите, хората и необходимите пари за да случи печалбата. Бизнес без печалба няма смисъл да съществува.

Абонаментна оптимизация на сайтове

Успехът на една едногодишна СЕО оптимизация е напълно прозрачен и измерим чрез 3 инструмента + cash flow:

Google search consoleGoogle analyticsAhrefs

В инструментите ще се анализират и одитират всички параметри които да докажат дали дадена кампания е била успешна и какъв е процентът ROI, а паричния поток ще убеди собственика на бизнес дали да продължи да инвестира в бизнеса и да работи с конкретната SEO компания. Цифрите никога не лъжат.

Колко струва един уеб сайт през 2021?

Ако всичко това липсва няма как даден сайт да бъде успешен. След като сте прочели горните 5 заключения, Ви съветвам да ги прочетете отново, за да осъзнаете каква цена трябва да струва един бизнес сайт или онлайн магазин за да бъде успешен и да се пребори с конкуренцията. Бюджетът необходим за изработката, оптимизацията на бизнес сайт и поддръжката му започва от 30000 лв на година и нагоре.

От това неразбирателство на материята, тръгват много проблеми (проекти неподходящи за популяризиране, проблемни сайтове, клиентът не иска да променя нищо по сайта, бюджетът е недостатъчен, клиента забавя плащанията или комуникацията е трудна, изключително тежка конкуренция и др.)

1. Няма поръчки. 2. Търсят се бързи резултати.

Това са два различни проблема като в първия фокусът е във фирмата която предлага SEO услуги, а вторият е нетърпеливия клиент. Днес ще ги разгледаме накратко предлагайки решения. Нека започнем с липсата на поръчки. Защо няма поръчки? Това е един от най-често срещаните въпроси на собственика на агенцията към мениджъра на оперативките:

Какво ти липсва за да привлечеш клиенти?

Ако управителя е кадърен ще е изготвил план по който нещата ще се случат, с конкретни изисквания от към персонал, техника и абонамент към професионални инструменти за SEO + срокове в които очаква да се случат етапите, заедно със финансовото покритие на всичко. Спазването на плана е магистралата която води до успеха.

При втория случай, клиента иска бързи резултати или гарантирани. Google е отговорил относно гаранцията на резултатите с “No one can guarantee a #1 ranking on Google” слагайки точка по спора. Който Ви обещава гарантирана първа страница в търсачката Ви лъже още от началото. Бързи резултати също няма. Оптимизацията на сайтове за търсачки е маратон който иска време за да разгърне потенциала си, а не спринт на 100 метра.

Това трябва да го знаят и двете страни които се договарят на масата на преговори ПРЕДИ де да започнат. Така се спестява излишно време в презентации на умения и case study от страна на SEO агенцията която може да го използва по рационално в правене на бизнес.

Всеки бизнес има нужда от SEO

Ако сте собственик на бизнес сайт или онлайн магазин и имате изградена визия за развитието му, необходимия персонал за поддръжка и бюджета за да се преборите с конкуренцията, заповядайте на среща където да поговорим какво е необходимо за да се постигнат резултати. Ние сме извървяли пътя на успеха.