УСПЕХ и ПЪРВИ СНИМКИ: Японско-европейската мисия БепиКоломбо посети за пръв път Меркурий!

1
122
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на Меркурий, заснета от „БепиКоломбо“ тази нощ в 02:44 ч. българско време. Photo credit : ESA/BepiColombo/MTM, CC BY-SA 3.0 IGO

2 октомври 2021 г. 22:15 ч.

Светослав Александров. Днес, на 2-ри октомври, в 02:34 ч. българско време, мисията на Европейската космическа агенция (ЕКА) и Япония „БепиКоломбо“ проведе първото от общо шест облитания на Меркурий преди окончателното навлизане в орбита около планетата през 2025 година. В хода на това дебютно посещение „БепиКоломбо“ засне фотографии на меркурианската повърхност.

Към момента на най-голямото сближение разстоянието между автоматичната междупланетна станция и Меркурий бе около 200 километра. 

На горепосоченото изображение се забелязва северното полукълбо на Меркурий. Ярко се откроява известната равнина Сихту, която в далечното минало е била наводнена от потоци от лава. Виждат се и по-гладките и светли равнини Рудаки около кратера Калвин. Наблюдава се и 166-километровият кратер Лермонтов.

 

Още една снимка на Меркурий, заснета от „БепиКоломбо“. Photo credit : ESA/BepiColombo/MTM, CC BY-SA 3.0 IGO

Напомням на читателите, че „БепиКоломбо“ не е монолитна автоматична междупланетна станция – тя е комплекс от два космически апарата – европейски „Бепи“ и японски „Мио“. Апаратите са свързани посредством т.нар. Меркуриански трансферен модул (накратко МТМ). Целта на МТМ е да достави „Бепи“ и „Мио“ благополучно до околомеркурианска орбита. Това става чрез общо девет облитания – едно на Земята, две на Венера и шест на Меркурий.

Земното облитане, венерианските, както и първото меркурианско са вече в историята. Следващото ще е на 23-ти юни 2022 година, третото – на 20-ти юни 2023 година, четвъртото и петото ще са през 2024 година на 5-ти септември и 2-ри декември. Шестото и последно е планирано за 9-ти януари 2025 година. През същата година на 5-ти декември „БепиКоломбо“ ще пристигне за постоянно в орбита около Меркурий.

Дотогава обаче има още време. Засега изследователите са фокусирани върху анализа на получените днес данни. Екипът на мисията обещава, че всички заснети изображения ще бъдат публикувани в Планетарния научен архив на Европейската космическа агенция през следващата седмица. 

За повече информация: ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/