Има ли европейско бъдеще за руските космически кораби Союз?

1
142
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от излитането на ракета „Союз-СТ“ от европейския космодрум Куру през декември 2020 година. Photo : Arianespace

11 октомври 2021 г. 18:30 ч.

Светослав Александров. Европейската космическа агенция (ЕКА), космическата компания Арианаспейс и френската космическа агенция CNES проявяват интерес към създаването на необходимата инфраструктура за пилотирани полети на космически ракети „Союз 2“ от европейския космодрум Куру във Френска Гвиана. Новината бе съобщена от Сергей Савелиев, заместник-главен директор на Роскосмос по въпросите, свързани с международното сътрудничество. 

Понастоящем са налични площадки за изстрелване на „Союз“ на четири космодрума – на Куру, на Плесецк, на Байконур и на Восточний. Но единствено тези на Байконур са пригодени за пилотируеми, а не само за спътникови мисии.

Европейската космическа агенция притежава сериозен опит в пилотираната космонавтика – тя е участвала в създаването на голяма част от модулите на Международната космическа станция, като най-големият от тях е изстреляната през 2008 г. лаборатория „Колумб“. Подобно на НАСА и Русия, които си имат свои центрове за управление на полета, „Колумб“ се управлява от самостоятелен център в Германия. Също така ЕКА притежаваше товарни космически кораби, които в периода между 2008 и 2014 година изпълниха пет мисии. Опитът с тези кораби позволи на агенцията на тяхната база да създаде сервизни модули за пилотиранитие кораби на НАСА „Орион“, които ще се използват за мисии отвъд околоземна орбита и до Луната. Така тези междупланетни кораби ще са наполовина американски, наполовина европейски. 

Но въпреки тези постижения Европа никога не е разполагала със способност да изстрелва кораби от собствена територия. През 1975 г. е положено началото на програма за създаването на европейски космически совалки „Хермес“, но през 1992 г. програмата е преустановена завинаги заради недостиг на средства. Така европейските астронавти днес летят до орбита само посредством руски кораби „Союз“ или американски „Крю Драгън“, а в миналото са пътували и на космическите совалки на НАСА. 

От друга страна на космодрума Куру има готова площадка за ракети „Союз“, като първият старт на руска ракета от европейска територия и за европейските нужди е проведен през 2011 година. Единственото, което е необходимо, е да се добави инфраструктурата за пилотирани мисии, така че „Союз“-ите могат да се окажат най-бързият начин, по който ЕКА ще се сдобие със способността да ръководи собствена пилотирана космонавтика.

В случай че преговорите се увенчаят с успех, ще е нужно да се намери финансиране за създаването на въпросната инфраструктура. Също така е налице още един проблем, касаещ спасяването на астронавтите в случай на авария. Когато корабите „Союз“ излитат от Байконур, траекторията им минава над сушата, докато от космодрума Куру те ще преминават над океана. Така че е належащо „Союз“-ите да се адаптират да могат да кацат във вода в случай на повреда на ракетата-носител.

Тези предизвикателства са технологично разрешими, но за тази цел е нужна политическа воля. Нека да видим първо докъде ще стигнат преговорите. Изглежда, че подобен ход ще е добре дошъл както за Русия, така и за Европа. Европейците ще получат своята способност да изстрелват кораби според собствените си цели и от собствена територия, а руснаците ще подсигурят бъдещето на „Союз“-ите в една нова епоха, в която господстващи ще са новите комерсиални кораби на САЩ като „Крю Драгън“ и „Старшип, както и китайските „Шенчжоу“. 

За повече информация : Новости-космонавтики

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/