Планиране на бюджета за сватбата

1
157
Добави коментар
m_dimovaa
m_dimovaa

Много важна и съществена част от цялата сватба е правилно и внимателно да се разпредели бюджета, за да бъде всичко перфектно. Преди да поръчате 18 членен хоров оркестър, разберете колко можете да си позволите да похарчите.

Българската традиция повелява семейството на младоженеца да поеме по-голямата част от разходите, но в наши дни обикновено двойката поема сама разходите по тържеството.

Единственият начин да финализирате цифрите е да седнете и да говорите за тях. Предстои Ви дипломатичен разговор с родителите на двете страни, за това, което всяка страна може да поеме. Ако сами ще плащате за сватбата си, обсъдете кой колко може да предостави.

Намиране на средства

Ако по-голямата част от парите имате от спестявания и помощта на вашите родители не е достатъчна, за да осъществите сватбата на мечтите си, трябва да спестявате. Дискутирайте колко можете да отделяте за увеличаване на спестяванията.

В същото време, намерете начини да ограничите разходи за излизания и пътувания. Избягвайте да използвате кредити и кредитни карти – ако вземеш пари назаем, така може би ще отложите други важни планове, като купуване на собствено жилище и раждане на дете.

Обсъдете отново планувания бюджет – може би нямате нужда от хоров оркестър или грандиозна вечеря. С компромиси в някои детайли може да постигнете разумна стойност. И помнете – вашите гости никога няма да разберат какво сте решили да не включвате.

Какво колко струва?

В зависимост от стила на вашата сватба, очакванията са да похарчите половината бюджет за тържеството: мястото на ритуала, храната, тортата. Около 10% от бюджета предвидете за цветя, украса, музика, фото и видео филми.

Останалите 10% са за поканите, подаръчетата за гости, подаръци за близки и кумове и непредвидени разходи, които може да изскочат в последния момент.

Планувайте бюджета си така, че ако направите непредвиден разход, да направите по-малко разходи в друга категория, за да създадете баланс. Ако вечеря в стил гурме е вашият приоритет, например, можете да изберете по-семпъл вариант аранжимент от цветя.

Търсите още начини да спестите?

Вашият кръг от роднини и приятели могат да бъдат необходимата подкрепа. Ако някой от вашите роднини имат умения в приготовленията на трапезата и са доброволци, нека вложат своя принос в направата на сладкиши и торти, така бихте спестили от нужните ресурси.

Други начини за пестене

    * Направете сватбата през зимата (но избягвайте празниците и дните, различни от събота и неделя)     * Намерете “изгодни” места за ритуала. Някой от най-хубавите места – паркове, градски градини, музеи, университети, исторически музеи – са едни от най-достъпните откъм финанси и същевременно чудно красиви     * Облечете майки и баби от намаления – Поради достатъчното време за подготовка, се погрижете навреме за тоалетите на близките си – така може да откриете перфектната дреха за тях на намаление с два пъти по-ниска цена     * Поръчайте малка торта за ритуала по нарязването. Осигурете същият тип торта в по-прост вариант (едноетажна), за да спестите от надценката при етажирането     * Вместо пълен арсенал с напитки, осигурете основните – шампанско, вино, бира, минерална вода и леки питиета. Договорете се с ресторанта, да си внесете собствен алкохол – това спестява изключително много от бюджета, имайки предвид ресторантските надценки на алкохола     * Не пренебрегвайте помощта на способните си роднини и приятели, които биха се справили с табелките с имена за гости, ръчно направени подаръчета или друга декорация     * Изберете цветята според сезона, идея си нямате колко могат да струват 20 рози, чийто сорт е наличен само през пролетния сезон, през есента!

Планувайте бюджета си по следният начин – ако направите непредвидими разходи, свийте разходите в друга категория!