УСПЕХ: Космическият кораб Ню Шепърд изведе в космоса четирима души, сред които бе актьорът Уилям Шатнър!

1
261
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Blue Origin

13 октомври 2021 г. 18:50 ч.

Светослав Александров. Днес, на 13-ти октомври 2021 г., частната компания Блу Ориджин проведе успешно втория полет на кораба „Ню Шепърд“ с хора на борда! В космоса полетяха четирима души, сред които бе актьорът от „Стар Трек“ Уилям Шатнър. На своята 90-годишна възраст Шатнър се превърна в най-възрастния астронавт на Земята. 

Другите трима от екипажа на „Ню Шепърд“ бяха вицепрезидентът на Блу Ориджин Одри Пауърс, съоснователят на известната частна космическа компания Planet Labs Крис Бошуйзен и съоснователят на платформата за клинични изследвания Medidata Solutions Глен де Врийс. 

Днешният полет стана факт по-малко от три месеца след дебютната пилотирана космическа мисия на „Ню Шепърд“, която излетя на 20-ти юли тази година. Тогава в космоса полетяха Джеф Безос, основателят на Блу Ориджин, неговият брат Марк, авиаторката и някогашен кандидат за жена-астронавт в рамките на проекта „Мъркюри“ Уоли Фънк, както и холандският студент Оливър Деймън. 

Изстрелването днес бе осъществено в 17:49 ч. българско време от космодрума на Блу Ориджин в щата Тексас. Целият полет продължи по-малко от 15 минути, като за това време двигателят „BE-3“ на ракетата-носител успешно изведе капсулата с четиримата астронавти на височина, по-голяма от 100 километра – т.е. над международно признатата линия на Карман, която условно разделя земната атмосфера от космическото пространство. Капсулата се завърна на Земята посредством парашути, а ракетата кацна на специална площадка посредством собствения си двигател. 

Блу Ориджин не се радва на особено силна любов сред космическите ентусиасти в последно време. Компанията бе подложена на унищожителна критика заради съдебното дело, което води срещу НАСА поради загубения договор относно строежа на пилотиран лунен модул и така спъва инициативата на американската космическа агенция да изпрати отново човек на Луната до 2024 година. Освен това Блу Ориджин все още не е предоставила двигателите от най-ново поколение „BE-4“ на Юнайтед Лонч Алайънс за ракетите „Вулкан“, които ще заменят остаряващите ракети „Атлас 5“, използващи на първите си степени построени в Русия двигатели „РД-180“. Не на последно място преди няколко дни бивши работници на Блу Ориджин застанаха публично зад изявлението, че работната атмосфера във фирмата е лоша и е налице полова дискриминация спрямо жените. 

Затова не е изненадващо, че днес фирмата на Джеф Безос се опита да се покаже в най-добрата си светлина. Два часа преди изстрелването Блу Ориджин започна предаване на живо, в което не само отразяваше подготовката за старта на „Ню Шепърд“, но също така предоставяше информация и за останалите си космически проекти. Беше излъчено видео от изпитанието на прословутия двигател „BE-4“ на 6-ти октомври, с което се опита да успокои критиците и да ги увери, че напредъкът е сериозен. Мениджърката по огневи изпитания София Портър се похвали, че Блу Ориджин наема инженери „веднага щом завършат колежа си“ и че те „провеждат огневи тестове още докато са на 22 или 23-годишна възраст“.

Най-важното е, че днешната мисия премина напълно успешно. След полета си Уилиам Шатнър се просълзи пред камерите и заяви, че това е най-великолепното преживяване в неговия живот. „Надявам се, че никога няма да се възстановя от него“, сподели той. 

На своята 90-годишна възраст Шатнър е живо доказателство колко младо явление е космонавтиката в човешката история. Шатнър е бил 13-годишен, когато ракета „Фау 2“ на Германия за пръв път навлязла в космическото пространство. Когато първият изкуствен спътник „Спутник 1“ бил изстрелян в орбита през 1957 г., Шатнър е бил на 26 години, а когато Гагарин полетял в космоса, актьорът е бил на 30. Днес, на 90 годишна възраст, той лети в космоса – благодарение на съвременни частни космически фирми като американската компания Блу Ориджин. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/