УСПЕХ: Пилотираният кораб Союз МС-18 с първия киноекипаж се завърна на Земята!

1
135
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от завръщането на кораба „Союз МС-18“. Photo credit : Roscosmos/NASA TV

17 октомври 2021 г. 11:20 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 07:36 ч. българско време пилотираният космически кораб „Союз МС-18“ се завърна на Земята. У дома се прибраха професионалният космонавт Олег Новицки и първият киноекипаж, летял до орбита, състоящ се от актрисата Юлия Пересилд и режисьора Клим Шипенко. 

Пересилд и Шипенко заснемаха филм, озаглавен „Предизвикателството, в който се разказва история за лекарка, която трябва да полети в космоса, за да спаси бедстващ космонавт. 

Нямаше никакви отклонения от полета и неприятни изненади по време на завръщането на „Союз МС-18“, което е успокояващо, тъй като два дни по-рано, по време на тест на двигателната система на кораба, тя не се изключи в предвиденото за това време. Аномалията доведе до нежелана промяна в ориентацията на станцията. Проблемът бе решен своевременно – но все пак това е вторият случай през последните три месеца, свързан с отклонение от работата на двигателите на руски космически апарат. 

Напомням на читателите, че Пересилд и Шипенко бяха изстреляни на 5-ти октомври посредством кораба „Союз МС-19“, като тогава двамата бяха съпровождани от космонавта Антон Шкаплеров. Шкаплеров остана на МКС и ще живее в космоса през следващите шест месеца. От друга страна оставените на станцията от „Союз МС-18“ космонавт Пьотр Дубров и американски астронавт Марк Ванде Хай ще трябва да живеят в орбита почти година, тъй като те трябваше да освободят местата на кораба за завръщането на актрисата и режисьора. 

Завършилата днес киноекспедиция бе важна и поради още една причина – за пръв път след 21-годишно прекъсване Роскосмос успя да изстреля изцяло руски екипаж в космоса. За последен път изцяло руски пилотиран полет в космоса бе проведен на 4-ти април 2000 г. с космонавтите Сергей Зальотин и Александър Калери до орбиталната станция „Мир“ (практически последната пилотирана експедиция до „Мир“). От тогава до сега руските кораби „Союз“ винаги са извозвали поне по един чуждестранен астронавт, но днес тази традиция бе прекъсната.

Следващата голяма стъпка за пилотираната космонавтика на Русия очакваме на 24-ти ноември, когато ще бъде изстрелян модулът „Причал“. Така Роскосмос най-после е на крачка от това да завърши своя сегмент на МКС, макар и след дългогодишни забавяния. 

Видеозапис от завръщането на „Союз МС-18“ – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/