Перфектната почивка в Мармарис, Турция: 8 места, които определено трябва да посетите

1
144
Добави коментар
soula909
soula909

Почивки в Мармарис с автобус и собствен транспорт: 8 красиви места на които трябва да се насладите в Турция

Безкрайно тюркоазеното Средиземно море на фона на необятни зелени гори и аромат на егейски цитрусови плодове. Без съмнение крайбрежният град Мармарис е една от перлите на турското Егейско море. Природата, историята и съвременният градски живот се комбинират в уникално изживяване, което привлича милиони туристи в курорта всяка година. Въпреки това Мармарис успява да запази своето очарование. Има много курорти в красивата Турция, но от всички тях обезателно Мармарис в Турция е най-добрият. Великолепно крайбрежие и плажове, истински приятелски настроени хора, страхотна морска храна и великолепни местни вина, и разбира се най-красивите, впечатляващи и интересни забележителности в Мармарис, представени в следния списък на топ 8 задължителни места, са доказателство за това. Перфектното ваканционно изживяване те очаква с нашите почивки в Мармарис, а с Turkuaz то наистина си заслужава.

1. Памуккале и травертиновите тераси

Какво е травертин? Това е специален вид варовик, който се образува при изтичане на въглероден диоксид от богатите на минерали течащи води. Точно това се случва в Памуккале: Топла, варовита, термална вода излиза с около 30 градуса от активните извори. 250 литра в секунда поток по съществуващите варовикови скали ги оформят в красиви природни форми. Травертиновите тераси са обект на ЮНЕСКО от световното наследство и могат да бъдат намерени само на няколко места по света. Ако имате възможност по време на почивка в Мармарис в Турция, определено трябва да планирате своето пътуване до Памуккале!

2. Хиераполис. Светият град

Недалеч от травертиновите тераси, можете изживеете отново епични древни времена. Някога Хиераполис (свещения град) е принадлежал на древна Гърция, останките от този стар град включват цели сгради, храмове, театри и термални бани, които са свързани с горещите извори на Памуккале. Именно водата е донесла богатство на „светия град“, защото се е използвала за боядисване на вълна и това прави възможно тъкането и търговията с текстил. Други градове наблизо като Книдос, Фискос или Ефес също се считат за впечатляващи примери от древността и си заслужава да бъдат посетени по време на твоята почивка.

3. Пристанището на Мармарис

Ако сте тръгнали на екскурзия в Мармарис, а не в близките градчета, няма как да пропуснете пристанището на града. За разлика от други места, пристанището в Мармарис е отправна точка за много специални изживявания – т.н Сини круизи. Луксозни лодки и яхти от всички модели, както и круизни кораби, акостират и тръгват за приключения от пристанището на Мармарис. На специален фокус е годишната „Международна състезателна седмица в Мармарис“, където около 1000 участници се състезават един с друг със своите плавателни средства. Между другото, по това време крайбрежието на турското Егейско море все още се радва на приятните 25 градуса по Целзий – идеално време за състезание с лодка или романтична разходка в пристанището.

4. Ден се превръща в нощ

Съвсем близо до крайбрежната алея се намира “Bar street”. Именно това подсказва името: Барове, ресторанти и нощни клубове се редят едно след друго и образуват едно от най-вълнуващите места за забавления. Станете свидетели на турския стил и начин на живот. Това изживяване определено си заслужава тъмните кръгове под очите на следващия ден!

5. По стъпките на Клеопатра

Ако искате да си починете след вълнуваща и оживена вечер, помислете за пътуване до плажа Клеопатра. Намира се в залива Гъокова на южния остров Седир. Можете лесно да стигнете до острова. И нека ви кажем нещо: Никога досега не сте си заравяли краката в такъв мек, бял, фин пясък! Няколко стъпки по плажа Клеопатра и ще се почувствате като че ли ходите по облаци. Всъщност има обяснение за това: Това не е просто нормален, едър пясък, а коралов пясък. Зърната му имат закръглена форма и затова се чувстват особено меки. Според легендата римският император е донесъл пясъка за любимата си Клеопатра от Червено море – какъв знак на любов! Иска ми се да можех да занеса част от пясъка у дома, но внимавайте: това е строго забранено.

6. Замъкът на Мармарис. Символ на града.

Ако се интересувате от находките и разкопките на археолозите в района около Мармарис, тогава археологическият музей в замъка Мармарис е задължителен. Замъкът е символът на града и е преживял няколко нападения: За първи път построен от султан Сюлейман Великолепни през 1522 г. в чест на победата му над Родос, той е разрушаван отново и отново с течение на времето. Но вместо да оставят руините, жителите на града построят замъка отново и отново. От 1991 г. е отворен официално за посетители и е наистина популярна дестинация.

7. Никоя почивка в Турция не е пълна без посещение на типичен базар

Гражданите на Мармарис вече имат опит с реконструкцията на важни сгради и квартали. Дори традиционният базар в края на стария град е възстановен след опустошителното земетресение през 1958 г. Днес базарът е това, което някога е бил – разнообразен, интересен, пъстър, пълен с хора, които се пазарят за най-добрата цена на ръчно тъкани килими, рисувани чинии и вази, бижута, кожени изделия или подправки. Ето какво научих от пазарлъка от първа ръка: Ако веднага се съгласите на цена, някои търговци дори се обиждат – договарянето е традиция и трябва да се спазва. Моят съвет: отдалечете се от основните сергии на базара и отидете в някоя от страничните улици. Тук ще намерите истински съкровища – а не фалшивите дизайнерски дрехи и евтини сувенири, които всички отнасят като спомен от своята почивка.

Екскурзии в Хургада, Египет

8. Изтузу. Плажът на костенурките

Черешката на тортата. Един от малкото плажове в света, на които може да видите редкия вид костенурка Caretta Caretta в естественото й местообитание. На 5 километровата плажна ивица Изтузу, Далян те снасят яйцата си и ги заравят в пясъка – с малко късмет наблюдателите могат да наблюдават своевременно и кога яйцата се излюпват. А плажът е просто прекрасен – див, девствен, без никакви глезотии на модерната цивилизация.

Осем прекрасни места, осем вълнуващи изживявания и осем чудесни възможности за вълнуваща почивка в Мармарис. Какво чакате? Вие сте на ход!