Спомен за Колин Пауъл

1
102
Добави коментар
Novetika
Novetika

Колин Пауъл, влиятелният бивш държавен секретар на САЩ, изиграл ключова роля по време на администрацията на Джордж Буш, почина на 18 октомври 2021 г. поради усложнения от COVID-19, на 84 години.

Пауъл беше първият афроамериканец, служил като началник на Военния американски щаб: най-висшият държавен орган към Министерството на отбраната на САЩ, съветващ президента, министъра на отбраната, Съвета за вътрешна сигурност и Съвета за национална сигурност.

Според изявление на личната му Facebook страница, Пауъл е бил напълно ваксиниран, а смъртта му е настъпила в Националния медицински център „Уолтър Рийд“ в щата Мериленд. Бившият държавник е страдал от хронично заболяване, за което се смята, че е станало и причина за отслабения му имунитет.

Когато научих новината за смъртта на Пауъл, веднага си спомних нашата единствена и неформална среща, благодарение на работата си в изтъкната компания за ВИП тържества в Калифорния.

Запознанството ни се случи в един декемврийски ден в градчето Станфорд през 2019 г., по време на частен прием в дома на друг бивш държавен секретар на САЩ, Джордж Шулц, който също имах късмета да познавам отблизо.

Пауъл и Шулц пресичат политическите си кариери, докато служат в
администрацията на президента Рейгън. Пауъл – като 16-ия съветник
по сигурността, а Шулц като действащ държавен секретар.

Шулц беше поканил тесен кръг приятели по повод настъпващите коледни и новогодишни празници. Нямах списък с гостите. Запознавах се с тях, щом пристигнеха. Приветствах ги за добре дошли и ги отвеждах към мястото на празненството, където ги настанявах, представях на останалите, и им предлагах напитка.

Пауъл беше дошъл със съпругата си, Алма Джонсън. Държейки се за ръка, двамата бавно изкачиха няколкото стъпала до къщата на Шулц, чиято врата вече бях широко отворил, за да ги посрещна.

Разпознах господин Пауъл и го поздравих. Той се спря, усмихна се учтиво и ми благодари. Завързахме кратък разговор. Бях наистина развълнуван, докато моите по-млади колеги дори не знаеха кой е той.

Спомням си отлично терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. По това време Пауъл беше държавен секретар на САЩ в администрацията на Джордж Буш. Появяваше се почти във всяка
новинарска емисия. Нямаше начин да не го разпозная.

След атаките, работата на Пауъл придоби решаващо значение за външните работи на САЩ. Неслучайно лично президентът Джордж Буш и съпругата му Лора изразиха прискърбие по повод смъртта му.

„Колин беше голям държавен служител, дълбоко уважаван у нас и в
чужбина… И най-важното, той бе човек на семейството и приятелите. Лора и аз изпращаме на Алма и децата нашите искрени съболезнования.“

Напускане на Републиканската партия

В началото на 2021 г. Пауъл напусна Републиканската партия, на която беше член от 1995 г. Това се случи, след като представящи се за привърженици на Тръмп нахлуха в сградата на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Критиката на пенсионирания генерал към републиканския лидер Тръмп стана факт още в средата на 2020 г., когато в интервю за CNN, той обяви, че на президентските избори през ноември ще гласува за демократа Джо Байдън.

Това бе отчетено като предателство от републиканците. Все пак, именно чрез листата на Републиканската партия, Пауъл получи шанс за успешна политическа кариера.

Независимо от петното, което по мое мнение, Пауъл постави върху историята на своя живот, напускайки десните, ролята му на отговорен държавник ще остане показателен пример за бъдещето.