Подобрете качеството на съня си с няколко дребни промени в спалнята ви

1
174
Добави коментар
clashbade
clashbade

Сънят е един от ключовите процеси, които всяка вечер помагат на тялото ви да се наслади на заслужена почивка, както и на клетките да се обновят. Осигурявайки нужното време, прекарано в качествен сън на вашия организъм, вие ще се чувствате по-добре, ще бъдете по-продуктивни и по-фокусирани, за да се справяте лесно с ежедневните задачи.

За съжаление, съвременните хора са изложени на редица фактори, които причиняват проблеми със съня и системно недоспиване. Сред тях може да посочим стресовото ежедневие, некомфортната среда за сън, понижена физическа активност и т.н. Ако напоследък и вие забелязвате, че заспивате трудно или пък се събуждате по няколко пъти нощем, може би това е сигнал, че трябва да промените някои неща във вашата спалня. Ето няколко дребни промени, които имат силата да променят качеството на вашия сън в положителна насока.

Направете матракът по-удобен

Матракът е един от факторите, които имат най-голямо влияние върху това да спите добре. Обикновено с годините, матраците се износват и започват да стават неравни, което води до трудност да откриете позиция, в която ви е удобно да спите. За да не губите ценно време в наместване всяка нощ, съветваме ви да инвестирате в едни чудесни и практични продукти за сън, наречени топ матраци.

Тяхната функция е да осигурят допълнителна опора и повече комфорт на тялото по време на сън, като намалят негативните ефекти, които може да причини неудобното легло. Изберете топ матраци с мемори пяна от Intershop и се насладете на заслужено почивка всяка нощ.

Осигурете подходяща светлина

Студената светлина не е подходящ избор за спалнята, тъй като тя доказано стимулира мозъка ви да остане буден за по-дълго. Затова изберете крушки, които светят с по-топла светлина. Още по-добре е преди лягате да затъмните стаята максимално, като по този начин дадете сигнал на тялото си, че е време за сън. Оставете включена само нощната лампа или запалена свещ.

Плътните завеси или щори са отлична инвестиция, тъй като те ще ви предпазят и от ярките слънчеви лъчи сутрин, които могат да доведат до преждевременно събуждане. Опитайте и сами ще усетите разликата.

Оптимална температура на стаята

Температурата в стаята също е един от важните фактори на околната среда, които също не бива да подценявате, ако искате да се радвате на спокоен сън. Всички знаем, че високите температури през лятото и ниските през зимата създават дискомфорт, който пречи да заспите спокойно. Добра идея е да осигурите подходящо отопление и охлаждане за стаята. Включете ги да работят поне няколко часа преди да си легнете, за да сте сигурни, че когато дойде време за сън, температурата ще е подходяща.

Без телефон преди заспиване

Последно, но не и по важност, ограничете използването на телефона си или лаптопа непосредствено преди заспиване. Те са източници на синя светлина, за която вече споменахме, че затруднява заспиването. Още един от проблемите с мобилните устройства е, че са източник на разсейване. Независимо дали сте решили да доработите работен проект, който изостава, или пък просто да се позабавлявате с весели клипчета онлайн, избягвайте да го правите преди лягане, тъй като няма да усетите колко бързо се е изнизало времето, а вие дори не сте облекли пижамата.

Не забравяйте, че сънят е от важно значение за вашето здраве. Затова превърнете го във ваш основен приоритет!