Зимен режим: Какви грижи изисква от нас акумулаторът през студените месеци

1
153
Добави коментар
clashbade
clashbade

Зимата е сезон, който не прощава, ако не сме подготвени –  допуснем ли го, така можем да се озовем в различни неприятни ситуации 

Бъдете сигурни в едно: ако разчитате ежедневно на автомобила си, трябва да се погрижите за отличната форма на акумулатора. Това е изключително важен елемент, когато говорим за подготовката на превозното средство за зимата. Сезонът има славата да не прощава грешките ни, ако сме допуснали да неглижираме тези ситуации. И така, каквото зависи от нас, положете нужните усилия, за да си спестите максимално различни неприятности.

Зимен режим

Съществено е да предпазите акумулатора си от излишни рискове през идните месеци, като отстраните своевременно неизправностите. Обърнете внимание и на свещите, дори се застраховайте и ги подменете, ако вече са използвани около 10 хиляди километра. Резервните може да оставите за лятото. За да облекчите работата на двигателя, може да почистите от нагар контактите на чукчето и наковалнята на прекъсвач-разпределителя.

Заредете акумулатора, ако има индикации за такава потребност, защото през зимата той функционира при доста тежки условия.  

Подготовка за натоварването

Това е така наречената загрявка, която мнозина собственици на съвременни возила пропускат. Ако такива са препоръките от производителя, нека се вслушат в тях, но за всички останали трябва да е ясно, че ниските температури са причина маслото в двигателя да се сгъстява. Това пък от своя страна оказва допълнително съпротивление. Енергията, която се произвежда от акумулатора, нараства неколкократно.

Ето защо, преди да завъртите ключа, може да включите светлините за броени секунди, като повторите действието, правейки кратки паузи.  

Предупредителни сигнали

Бъдете нащрек, когато шофирате или тепърва потегляте с колата. Ако акумулаторът подсказва за проблеми, той ще пали по-трудно или на моменти изобщо няма да пали.

Уверете се, че нивото на електролита е съгласно изискванията. При обикновените акумулатори може да си позволите да долеете дестилирана вода. След това проверявайте периодично дали плочите са покрити с течност, за да допълвате при необходимост.

Погрижете се и за клемите – почистете ги със ситна шкурка, за да отстраните окисляването на връзките. Същото се отнася и за кабелите.

За пълноценната работа на акумулатора, той трябва да е прикрепен идеално към предназначеното за целта разположение. Някои силни вибрации могат да станат причина за увреждане на плочите и това да рефлектира върху подаваното напрежение.

Задължително е конекторите и клемите да са скачени добре, за да може токът да протича безпроблемно.

Разбира се, ако вече е настъпил окончателният момент за смяна на акумулатора, а вие сте изпълнили всички препоръки и той отказва да ви служи вярно, посетете Dikar.bg, за да изберете своя модел на изключително изгодна цена.