Правилен избор: За какво да внимаваме при покупката на нов акумулатор

1
161
Добави коментар
clashbade
clashbade

Зимата предлага различни затруднения и понякога може да се озовем в ситуацията да не успеем да запалим колата

Автомобилите създават незаменим комфорт за повечето от нас, но често поддържането им е съпътствано с множество неприятни изненади. Колкото и да сме предвидливи, винаги може да се озовем в ситуацията да не успеем да запалим колата някоя сутрин. Тогава не ни остава нищо друго, освен да предприемем мерки за смяна на батерията, без която е изключено да стартираме двигателя.

Върху какво да се фокусираме и как да съобразим избора си:

1. Капацитет

Ако предпочитате сами да се заловите със задачата, първо задължително проверете в книжката на возилото или на самия акумулатор какъв е капацитетът му. Винаги се съобразява и марката на автомобила, защото понякога старият може да се окаже, че не отговаря стриктно на изискванията.

Между размерите и капацитета има взаимовръзка, тъй като една батерия от 45 Ah е доста по-компактна от акумулатор 75 аh например. Има специфика при размера и според произхода – дали са произведени в Европа, в Азия, или в САЩ.

2. Професионална консултация

Тя е препоръчителна, ако държите да подберете точния модел и да си осигурите достатъчна мощност на автомобила. Ще срещнете съвети, че дадени варианти не са подходящи за дизеловите двигатели, защото не могат да гарантират по-голям стартов ток, но за да избегнете наистина трудности с паленето и животът на акумулатора да бъде дълъг, доверете се на експерт в тази сфера.

3. Видове акумулатори

Оловно-киселинните са доста разпространени, а литиево-йонните батерии са решение, което изисква по-висока инвестиция, често се срещат при състезателните коли.

Полезно е да знаете, че има акумулатори с течен електролит, които от своя страна се делят на обслужваеми и необслужваеми. При първите е възможна намеса от ваша страна и доливане на електролитна течност, докато при втория – това не е допустимо, тъй като устройството а плътно затворено.

Следващите са от тип гелови, което се счита за безопасно и намира приложение при новите модели возила.

Най-новата технология е AGM, при която стъклена вата се явява разделител между плочите, попивайки електролита, без да позволи разливане. Това са устойчиви на вибрации акумулатори, което също ги прави удачни за съвременните автомобили.

Какъвто и модел да изберете, важно е да знаете, че правилната експлоатация също е от съществено значение, когато очаквате дълготрайна употреба.

Информирайте се каква температура за съхранение изискват, как да ги поддържате и какви са показателите им.