Вампирски лифтинг, плазмотерапия, PRP

1
360
Добави коментар
bogart
bogart

Плазмолифтинг (познат още като вампирски лифтинг, плазмотерапия или PRP терапия от англ. platelets reach plasma) е разработен и патентован през 2004 г. от руски лицево-челюстни хирурзи Ахмеров Р. Р. (к. м. н.) и Зарудий Р. Ф. (д. м. н.). Целта на тяхната работа е да намерят ефективен начин за заздравяване на меките тъкани. Плазмотерапията сега е модерен козметологичен метод за стягане и подмладяване на кожата, основан на точково инжектиране на кръвната плазма на клиента в проблемните зони – под кожата на ръцете, лицето, шията, деколтето. Такива инжекции също подобряват структурата на косъма и стимулират растежа на косата. Методът се основава на стартиране на регенерационни процеси с използване на собствените ресурси на организма. Основни предимства на метода: използване на собствени кръвни клетки, поради което са изключени алергични реакции и с минимално оперативно вмешателство и риск, което позволява да се съкрати значително процеса на възстановяване.

Как влияе плазмата на проблемните зони? Плазмата представлява течен компонент на кръвта, пречистен от еритроцити. Състав на кръвната плазма: -вода 90 – 92%, -протеини (преалбумин и албумин, α1, α2, β, γ-глобулини и фибриноген), -хранителни вещества (липиди, глюкоза), -минерални и органични съединения. Плазмата също е наситена с неорганични съединения, хормони, ензими и витамини. Ключово звено, предизвикващо стартиране на регенерация на клетките при използване на инжектиране, като метод за подмладяване на кожата, са тромбоцитите. Те отделят полипептидни вериги – фактори за растеж (за обновяване на съдовия ендотел, епител, фибробласти и др.), които водят до постигане на ефектите на естественото подмладяване и лифтинг. Терапията се провежда точно с плазмата на пациента, пречистена от червени и бели кръвни клетки, но съдържаща в голямо количество тромбоцити, аминокиселини, хормони, витамини, глюкоза, протеини и мазнини. Такъв концентрат, попадайки в проблемната зона, започва бързо възстановяване на стареещите клетки, и същевременно стартира процеса на регенерация и подмладяване. С ускорени темпове се осъществява синтеза на еластин и колаген, което допринася за лифтинг на лицето и премахване на дълбоките бръчки. Проблемната кожа, страдаща от акне, придобива равномерен тон, защото плазмотерапията спомага за стесняване на порите и оптимизира работата на мастните жлези. Процедура с успех се прилага: 1. В козметологията: като средство за подмладяване, за да се отървем от следродилни стрии и посттравматични белези, в борбата срещу нарушаване на образуването на мазнини и екскрецията. 2. В трихологията: при алопеция, трудно лечим пърхот, себорея. 3. В стоматологията се използва регенеративната функция на плазмата за лечение на пародонтоза, за по-бързата адаптация на зъбни импланти.

Провеждане на процедура за плазмотерапия. Технически, процедурата за плазмолифтинга не представлява проблеми и се извършва в амбулаторни условия. От пациента се вземат около 15 мл. кръв и се поставят в центрофуга, откъдето центробежната сила и високото налягане бързо отделят плазмата от еритроцитите. Филтрираната плазма, с помощта на инжекции, се въвежда в проблемната зона, където под въздействието на тромбоцитите се започва процесът на образуване на стволови клетки, стимулира се производството на колаген и се ускорява метаболизмът.  Поради използването на автоложни стволови клетки и оптимална киселинно – алкална среда, плазмолифтингът не предизвиква алергични реакции и се смята за сравнително безболезнен метод. Дискомфорт може да се появи в самия момент на убождане с игла от спринцовката, но такива усещания са субективни. Неприятните последици понякога се наблюдават в рамките на няколко дни след процедурата. Малка хиперемия, леко олющване, подуване, светла пигментация, обикновено тези симптоми преминават за 3-4 дена. Първите положителни резултати от плазмотерапия пациентите забелязват още след втората процедура, и те се запазват в рамките на половин година. Преминаване на пълния курс, който включва 5 – 6 процедури, задържа ефекта в продължение на няколко години.

Препоръки за подготовка. Преди провеждането на процедурата плазмолифтинг е необходимо да се направи обикновена, стандартна за всички лечебни клиники подготовка, която включва:  – вземане на кръв за лабораторни изследвания (общ и биохимичен анализ, RV, HIV, всички форми на хепатит), – два дни преди процедурата се ограничава консумацията на мазни и пикантни храни, напитки съдържащи кофеин, силен чай, алкохол, – процедурата се извършва на гладно, – една седмица преди плазмолифтинга се назначава ежедневен масаж и специална грижа за лице, без използването на пилинг и скраб, – не се препоръчват тежки физически натоварвания преди плазмотерапия, – уведомете специалиста, извършващ процедурата или лекуващия Ви лекар за всички взети лекарства, – скорошно заболяване се счита за временно противопоказание и процедурата се отлага до възстановяване на имунната система. Не си струва да криете нещо от специалист, тъй като неспазването на определените правила може да доведе до много неприятни последици.

На кого се препоръчва плазмотерапия? Първоначално, плазмотерапията е разработена от руски учени, като метод за усилване на регенерацията на тъканите. Към днешната дата, актуални показания за провеждането на процедурата са: – купероза, розацея (наличието на зачервявания и червена мрежа от разширени и спукани кръвоносни съдове на лицето), – акне, – възрастови промени на кожата: загуба на тургор и еластичност, бръчки, образуването на старчески петна, тъмните кръгове и „торбички“ под очите,  – възстановителен период след химически пилинг, – видими белези, стрии, – регенерация и пробуждане на космените фоликули, – някои стоматологични проблеми. Подмладяване със плазмотерапия може да се извършва не само на лицето или зоната на деколтето, но и във всяка проблемна зона: по ръцете, корема, бедрата.

Правила за след процедурата на плазмотерапия. Намесата в организма, макар и с добри цели, представлява стрес. За да се сведе до минимум риска от нежелани последствия, е важно да се спазват някои препоръки: 1. В първите 24 часа да се откажете от използването на всякакви гримове и декоративна козметика, 2. Трябва да се изключи физическо въздействие (масаж, пилинг) върху третираните зони, 3. За 2-3 дни да се ограничи физическата активност, да се откажете от посещенията на сауна и басейн, 4. В периода на провеждане на терапията не използвайте слънцезащитни кремове, отложете посещението на солариума, 5. За намаляване на страничните ефекти се препоръчва използването на противовъзпалителни и регенериращи мехлеми, както и овлажняващи кремове от втория ден, 6. Ако продължителността на симптоми, като подуване, хиперемия, сърбеж се задържи за дълго време (5 – 7 дни) или интензивността на болката в зони на инжектирането се увеличава, трябва незабавно да уведомите Вашия специалист.

Противопоказания и недостатъци на плазмотерапия. Освен очевидните плюсове, плазмотерапията има своите недостатъци: – риск от заразяване с патогенните микроорганизми (тази вероятност се увеличава при провеждането на процедурите в несертифицирана клиника), – относителна болезненост, въпреки че това усещане е много индивидуално, – високата цена на провеждане на подмладяване.

Използването на плазма за козметични цели има като абсолютни, така и относителни противопоказания: – системни заболявания на кръвта, – ниски нива на хемоглобин, – ниска концентрация на фибриноген и тромбоцити, – захарен диабет и други ендокринни заболявания, – психични заболявания, – повишаване на телесната температура, – гнойни обриви и нарушаване на целостта на кожата в зоната на инжектиране, – период на бременност и кърмене, – менструален цикъл (два дни преди и след него).

Плазмолифтинг

4.9 от 18 гласа