Блу Ориджин загуби съдебната битка срещу НАСА по казуса за строежа на лунен модул!

1
138
Добави коментар
redbul80
redbul80

4 ноември 2021 г. 18:45 ч. Американската компания Блу Ориджин загуби съдебното дело, което водеше срещу НАСА по казуса за строеж на нов пилотиран лунен модул, съобщи CNBC.

Напомням на читателите, че през месец април американската космическа агенция реши да се довери единствено на проектопредложението на СпейсЕкс от общо три кандидатури (другите две бяха на Блу Ориджин и Дайнетикс). Така компанията на Илон Мъск ще получи цялата сума от $2.9 милиарда, за да пригоди кораба „Старшип“ за превоз на астронавти до лунната повърхност. Но Джеф Безос не се примири с решението и първо подаде жалба към Правителствената служба за отчетност, а след като тя бе отхвърлена, инициира съдебно дело. Делото блокира работата по пилотирания лунен модул с осем месеца, което прави желаната от НАСА дата (2024 г.) за следващата пилотирана лунна мисия до Луната невъзможна за постигане. 

Илон Мъск не пропусна да се подиграе с Джеф Безос веднага след като стана ясен резултатът от делото, пускайки мем в социалната мрежа Туитър с надпис: „You have been judged“. 

Защо Блу Ориджин загуби съдебния спор? Ето какво бях писал на 30-ти септември по темата: техниката, използвана от компанията за спечелване на конкурса на НАСА, се нарича „врата в лицето“. Това е, когато ви трябва услуга и компанията-доставчик първоначално ви предложи оферта на абсурдно завишена цена. В този случай обикновено започват пазарлъци, докато доставчикът се навие да ви смъкне цената. Същото е направила фирмата на Безос. Тя е предложила първоначална оферта от $5.9 милиарда, близо два пъти повече от предложението на Спейсекс. Тактиката вече е сработила преди. По време на предходния рунд на същия конкурс, от Блу Ориджин отправили предложение за първоначални проучвания за цена от $879 милиона, но от НАСА започнали да преговарят и сумата паднала на $579 милиона.

Само че този път агенцията, притисната от финансови ограничения, решила да не се занимава с това и просто се спряла по-достъпната оферта – тази на СпейсЕкс.

Никой не е длъжен да прави пазарлъци. И днес съдът отсъди логичното по този въпрос. 

Кадър от изстрелването на кораба „Ню Шепърд“ на 20-ти юли – това бе първият пилотиран космически полет на Блу Ориджин. Photo credit : Blue Origin