Марсоходът на НАСА Кюриосити откри нови органични молекули на Червената планета

1
149
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на повърхността на Марс, заснета от марсохода „Кюриосити“ вчера, на 3-ти ноември. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

4 ноември 2021 г. 18:20 ч.

Светослав Александров. Марсоходът на НАСА „Кюриосити“, който изучава повърхността на Марс от 2012 г. до ден днешен, за пореден път потвърди наличието на органични молекули на планетата и се натъкна на нови такива, каквито не са били наблюдавани досега от предходните мисии. Откритието не е категорично доказателство дали някога на Червената планета е имало живот, но е важно парче от пъзела и ще спомогне за търсенето на отговора на тази загадка. 

Новите резултати бяха представени в научна статия, публикувана на страниците на сп. Нейчър на 1-ви ноември. 

Забележителното е, че откритието е направено съобразно нов метод, при това случайно. През 2017 г. пробивната машина на „Кюриосити“, която се използва за събирането на скални и почвени проби, се повреди докато марсоходът колекционираше материал от дюната Багнолд. Вместо екипът на мисията да се откаже от анализа, той реши да подложи конкретната проба на допълнителна обработка. Съответно тя не бе подадена директно към масспектрометъра, а към една от 9-те епруветки на прибора SAM, съдържащи реактиви за провеждането на специализиран тип експерименти. Така за пръв път беше наблюдаван резултатът от химични реакции, получени след смесването на марсианска почва с N-метил-N-(терт-бутилдиметилсилил) трифлуороацетамид. 

Учените все още не могат да потвърдят присъствието на аминокиселини в марсианската почва. За пръв път обаче е открито наличието на бензоена киселина. Констатиран е също така амоняк, фосфорна киселина и фенол, както и някои други азотсъдържащи молекули и все още неопределени съединения с висока молекулна маса.

Не е ясно дали молекулите са резултат от древна биологична активност на Марс или от някакъв непознат геологичен процес. Дюната, от която е взета пробата, се намира в кратера Гейл и то на място, което в далечното геологично минало е било покрито от воден басейн. 

Напомням на читателите, че на повърхността на Червената планета продължават да работят освен „Кюриосити“, стационарният апарат на НАСА „ИнСайт“, както и новопристигналите през тази година американски марсоход „Пърсъвиърънс“ и китайски „Чжурон“. Изследователите очакват догодина Русия и ЕКА да изстрелят мисията „ЕкзоМарс-2022“ със стационарния апарат „Казачок“ и европейския марсоход „Роузалинд Франклин“, който ще притежава още по-чувствителни инструменти за търсенето на живот. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/