Защо да си вземете компютър втора ръка за офиса?

1
370
Добави коментар
aganbox
aganbox

Задължително ли е офис оборудването да бъде скъпо и да натоварва сериозно бюджета на компанията? Съвсем не – има поносими бюджетни варианти, които не правят и компромис с качеството. Използването на компютър втора ръка може да се окаже отлична алтернатива, но това често не се приема като добра идея от много фирмени ръководства. Погрешно се смята, че офис апаратурата трябва да е на всяка цена нова и по възможност по-скъпа.

 

За какъв тип офиси е най-подходяща техниката втора ръка?

 

Ако високата цена на апаратурата е оправдана за принтери, да речем, то няма толкова логика за десктопите. Особено когато говорим за фирма с малък брой служители – под 20 или дори под 10. В такъв случай закупуването на необходимите настолни компютри втора ръка е за предпочитане пред огромна инвестиция в изцяло нови машини.

Разбира се, и това не е универсално решение – ако тези десетина-двайсет служители се занимават с програмиране, графичен дизайн, видеомонтаж, 3D проектиране и подобни дейности, то и самите работни станции трябва да изпълняват доста високи технически изисквания. А тези условия струват пари, независимо дали се дават за нова, или употребявана техника.

Но ако в дадена фирма дескопите се използват предимно за работа с офис приложения (Word, Excel, Teams и т.н.) и за браузване в интернет, то тогава бюджетът за качествено оборудване може да е много по-малък.

Без преувеличение, за описания брой служители може да се купи компютърна техника втора употреба, без дори да се влиза в диапазона на 5-цифрените суми. Така компанията може да си позволи да направи разходи, без да допуска компромиси с качеството на електрониката, с която ще се работи в офиса.

 

Не са ли second hand машините по-слаби като характеристики?

 

Това е основен и често срещан довод срещу закупуването на компютър втора употреба за работни цели. Още веднъж се връщаме на казаното преди малко – всичко зависи от предназначението и от натоварването, на което той ще бъде подлаган.

 

Ако работи с най-новите и тежки графични и звукови програми, един стар десктоп може и да “издиша”. Но за счетоводна дейност, електронна търговия, обработка на текстова информация и други, могат да се намерят достатъчно адекватни, качествени и достъпни решения на пазара. Някои от най-изгодните варианти в това отношение като съотношение на цена и качество се откриват в PCLife. В магазини като този с доказан авторитет клиентите могат да са сигурни в качеството на предлаганата компютърна техника втора употреба.

 

А ако ни продадат повредена техника?

 

Това пък е другото основно притеснение. Дали секънд хенд машината не е повредена и с дефекти, вследствие на дългогодишна употреба, особено ако е била занемарена. Затова трябва да внимавате, когато търсите компютър втора ръка за офиса. Кой го продава и какво знаете за него? Ако се спрете просто на случайна обява в интернет, наистина рискувате да попаднете на развален или зле функциониращ десктоп, за който само ще си дадете парите напразно. Съвсем различно е, ако се обърнете към сигурния каталог на PCLife. Всеки компютър втора употреба е щателно прегледан и поправен, ако това е било нужно, направени са и необходимите хардуерни и софтуерни оптимизации. Затова можете да сте уверени, че употребяваната машина (или машини), която закупувате, се намира в най-доброто възможно състояние за своята генерация и ценови диапазон.