Инвестиции в системи за отглеждане и капково напояване

1
163
Добави коментар
aganbox
aganbox

Големите земеделски предприятия и градинарите, отглеждащи растения в домашни условия, все повече залагат на съвременни системи за отглеждане и напояване. Добре е обаче да се поинтересувате предварително за предимствата и недостатъците на всяка от тях. Така ще вземете най-правилния избор, който ще удовлетвори напълно нуждите ви.

Хидропоника и аеропоника – предимства

Съвременен метод, който става все по-популярен, е безпочвеното култивиране или хидропониката. При него растенията са отглеждани с използване на хранителен разтвор. Във всеки контейнер има система за капково напояване и система за предпазване от изтичане на водата. Така микронапояването осигурява хранителни вещества и вода в точно определено време и в правилни пропорции.

Подобна, но не съвсем, е аеропонната система. При нея растенията се подхранват с хранителен разтвор, но той се изпомпва през корпус или резервоар със спрей и на равни интервали се пръска върху растенията.

Предимствата на прилагането на тези начини за отглеждане на растения са:

Затворената система елиминира нуждата от борба с вредители;
От „изкуствената почва” растенията получават винаги необходимите вещества, израстват по-бързо и стават по-силни;
Заради оптималните условия плодовете и зеленчуците са по-полезни и по-вкусни;
Дават възможност да се отглеждат растения и на места с липса на подходящи почви;
Кореновата система на растенията става по-здрава;
Увеличава се добивът;
Намалява се рискът от кореново гниене;
Отпадъците са по-малко.

Ако знаете как се прави капково напояване за хидропонно отглеждане на растения, можете да си създадете такова сами. Информация относно актуална за комплект за капково напояване цена в съответните магазини пък ще ви помогне да откриете продукт според различните ви изисквания. 

Капково напояване

При условие, че отглеждате растения на открито пространство или имате неголяма оранжерия, за да осигурите вода за зеленчуците, овощните дръвчета, лозовите насаждения и цветята е добре да използвате ефективна система. Съвременните системи за капково напояване вършат това отлично и без преразход на вода. Това е едно от основните предимства, заради които те стават все по-актуални на нашият пазар. Тяхната ефективност изключително много.

По този начин можете да отгледате всякаква култура, но най-подходяща е за зеленчуци и цветя.

При проявен интерес към капково напояване, цената, на която ще откриете такава система, напълно отговаря на ползите от продукта:

икономия на вода – около 60%;
по-добро качество и повече добиви заради равномерното поливане;
оптимална влага без опасност от преполиване, водещо до гниене и болести;
без мокрене на листа, плодове и образуване на локви около растенията;
развитие на по-здрава коренова система;
възможност за съчетаване с използване на субстрати и подхранване на растенията;
поява на по-малко плевели поради поливане само в корените на насажденията;
възможност за автоматизиране на капковото напояване с програматор и таймер, спестяващо време за други дейности;
дългосрочно използване на системата.

Сред консумативите и средствата за този тип поливане, които ще са ви необходими, са  водоизточник, помпа, маркуч за капково напояване или повече маркучи и тръби, филтър за капково напояване и др.

Що се отнася до актуална за система за капково напояване цена, някои производители смятат, че инвестицията е голяма, но изплащането ѝ става с времето.

Лесното използване и ефективността на съвременните системи за отглеждане и напояване на растения ги прави чудесно решение за градинарство в оранжерия или у дома на по-малка площ, като същевременно гарантира повече и по-здравословна реколта.