LED или HPS – кое осветление да избера за отглеждане на растения на закрито?

1
191
Добави коментар
aganbox
aganbox

Всеки любител или професионален градинар знае от какво значение е светлината за правилното развитие на растенията на закрито. Особено важна е тя в края на зимата, когато трябва да се подготви добър посадъчен материал за зеленчуци и други култури. Как и какво осветление ще ни е нужно, за да постигнем желаните резултати, прочетете тук:

Какви са основните изисквания за осветление?

Допълнителното осветяване на растенията на закрито изисква да се съобразите с основни критерии за източниците на светлина като:

● Да осветяват, без да повишават температурата на въздуха;
● Да осигуряват осветяване с червен или син спектър за добър и активен растеж;
● Да осветяват контейнера с растения по равномерен и неинтензивен начин.

Някои съвременни осветителни лампи предлагат режимна регулираща система с управление, чиито двойно-изводни крушки излъчват повече UV и IR светлина от обичайните, а системата може да се управлява и от разстояние.

Кои лампи за осветяване се използват най-често?

От градинарите често се използват флуоресцентните лампи, натриевите (HPS) лампи, LED лампите, такива с нажежаема жичка и др. Всеки вид има своите предимства и недостатъци. Важно е лампата да бъде избрана с цел да осветява, без да изсушава и повишава нужната температура за отглеждане на растения.
Преди да решите на кой конкретен модел осветително тяло да се спрете, трябва да обърнете внимание каква производителност има, каква е мощността и ефективността му.
Всяка фаза от развитието на растенията има нужда от специално осветление. При засяването на семената, за тях се препоръчва лампа за растения със синьо-сив спектър светлина, а след това трябва да бъде добавен червен източник.

Какво е характерно за LED и HPS осветлението?

Сред най-популярните лампи за отглеждане на растения на закрито са LED и HPS лампите.

LED осветление

Въпреки високата цена на LED лампите, те са много популярни. Преимуществата им са, че не консумират много електроенергия, позволяват да се поставят близо до растенията и са снабдени с различни диоди за получаване на едновременно червена и синя светлина. Освен това, не изсушават въздуха и не изискват допълнително оборудване.

HPS осветление

HPS лампите могат да бъдат с високо или с ниско напрежение и предлагат значителни нива на ефективност. Осигуряват стабилен светлинен поток и създават благоприятни условия за фотосинтеза. Експлоатационният им живот е дълъг, но са на сравнително висока цена и понякога могат да прегреят. Най-честото им приложение е за осветяване на малък брой растения. За закрито отглеждане са по-подходящи моделите под високо налягане.

Кое осветление да изберем – LED или HPS?

Има много фактори, които биха повлияли върху избора ви: големината на помещението, количество и вид на растенията и др.
Изберете LED осветление, ако:

● Отглеждате професионално растения в оранжерия;
● Искате да осигурите максимални условия за растенията във всеки етап от развитието им. Много ефективни са LED лампите от серията Budmaster с Osram светодиоди.

Изберете HPS осветление, ако:

● Ще осветявате разсад в последните етапи на отглеждане;
● Ще го използвате в жилищни помещения;
● Искате да поддържате узряването на зеленчуци и плодове в оранжерия.

Ако използвате рефлектори за светлина, те ще допринесат значително за пестене на енергия, особено ако са със Super Spreader или с охлаждане.