Д-р Любо Канов: Комунизмът е паноптикум от адови изчадия

1
148
Добави коментар
Novetika
Novetika

Какво представлява комунизмът? Как увреди българите? Какво е решението? И каква е причината 32 години след падането на Берлинската стена все още да не сме се „излекували“ от пороците на този опасен строй?

По тези горещи въпроси разговаряхме на историческата дата 10 ноември, с видния антикомунист, психиатър и писател, д-р Любо Канов.

Новетика: Какво е комунизмът за Вас?

Д-р Любо Канов: Комунизмът е една от най-мрачните истории в съдбата на много народи, между които и нашият. Той е съдба, все още споделяна от нещастни нации, от Куба до Северна Корея.

Комунизмът е една изключително подла и нечовешка идеология, която почива на лъжа. Това е лъжата за равенството, справедливостта и братството. Комунизмът е лъжа, защото резултатът от него е пълното неравенство, несвобода и това, че брат брата предава на тайните служби и жена докладва мъжа си на Държавна сигурност, в резултат на което той бива хвърлен в затвора.

Освен че е основан на лъжа, комунизмът започва с убийства. Той е осъществяван от хора с криминално мислене и психология: Ленин, Сталин, Дзержински, Берия… Това е един паноптикум от адови изчадия, в което човек може да се увери, ако види техни снимки.

По същия начин, в България, комунистите започнаха с унищожение на интелигенцията, на качествените хора. Преораха горния хумусен слой на народа; слой, който той беше създал съвсем наскоро; народът беше хвърлил семена, за да израсте заедно с Европа. А комунизмът буквално хвърли народа в ужаса на ТКЗС-то и на ужасните, опушени, мрачни и безсмислени заводи. Така бяха опустошени цялата ни култура, традиции и отношения между хората.

В резултат на комунизма, имаме един разединен народ, в който никой няма доверие на другия. Това е най-голямата понесена щета и може би най-трудната за оздравяване.

Новетика: Защо след 32 години свобода, сме напът да изберем свития юмрук, и да тръгнем наляво?

Д-р Любо Канов: Причината е, че тези, които осъществиха този престъпен строй, никога не бяха „изчегъртани“ в смисъл на изваждане от функциите на държавата, от учебните заведения, от бизнеса, банките, индустрията и медиите.

Така катарзисът на нашия народ не се състоя. Той беше осуетен. И нашите деца не знаят абсолютно нищо за това какво е било по времето на комунизма. Те биват обучавани от бабите си, които фантазират с обратен знак за времето, когато са били млади и са празнували 8-и март със своите началници в столовата на завода. Всичко това е отблъскващо и печално.

Новетика: Какъв е изходът?

Д-р Любо Канов: Изходът винаги минава през революция, просвета и най-вече говорене на истината. Защото нещо, което е започнато в лъжа, може да бъде победено само от истината.

Новетика: Какво се случва от една година насам у нас? Защо и десни хора с готовност подкрепят левия Радев?

Д-р Любо Канов: За мен също е необяснимо. Има написани редица книги за масовите налудни заблуди (дори бих казал масови оглупявания) на големи множества от хора, като например манията по лалета в Холандия.

Тези десни всъщност имат физическа ненавист към Бойко Борисов заради неговата недодяланост и превръщат своето естетическо неприемане на този грубоват човек в политическа кауза. Което е глупаво.

Новетика: На това ли разчита Радев?

Д-р Любо Канов: Много се съмнявам в способността на Радев за самостоятелно мислене и дори за възпроизвеждане на свързани изречения, без да са му написани и наизустени.

Става въпрос за една многоходова комбинация, започната още с извеждането на преден план на Радев от генерал Решетников, с помощта на Корнелия Нинова. И, разбира се, с могъщото въздействие на Петата колона, т.е. руското посолство, и на много други фактори, които влияят върху политическия живот в България, в посока Евразия.

По време на протестите миналото лято успешно се вби клин чрез използване на млади хора, учещи на Запад, дошли си за ваканцията и искащи България по-бързо да стане прозападна, европейска страна. Също бяха използвани люлински хулигани, Васил Божков, Отровното трио, Мая Манолова и други герои. Всичко това беше една амалгама, която сееше раздор.

Така желанието на някои хора всичко да се промени към добро, беше провалено и сведено до манията за власт на сегашния президент, който се показа като изключително властолюбив и изпитващ лична омраза към Борисов.

Новетика: Как е възможно естетическият критерий да тласне десните в обратна посока?

Д-р Любо Канов: Когато някои хора се определят като десни, това изобщо не значи, че са десни. От западна гледна точка, те са всъщност леви либерали с прозападна ориентация. Както знаете, на Запад има много марксисти и троцкисти. Дори много повече, отколкото в България.

Като психиатричен феномен, мисля, че тук става въпрос за т.нар. кататимно мислене. Т.е., изкривяване на мисленето под влияние на емоции; за неспособност за логични умозаключения поради много силен афект на омраза. Когато някой ти е физически отблъскващ, ти не можеш да чуеш неговите аргументи, дори да са верни. Така се получава едно когнитивно изкривяване, което не отива на хора с претенции за висока интелигентност.