САЩ с опасение, че Русия е изпробвала антиспътниково оръжие и е замърсила околоземната орбита!

1
146
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: космически отломки. Image credit : Getty Images: Science Photo Library

15 ноември 2021 г. 19:50 ч.

Светослав Александров. Длъжностни лица на САЩ изразиха опасение пред CNN, че през уикенда руснаците са изпитали антиспътниково оръжие, като тестът е довел до натрупването на сериозни отломки в околоземна орбита. 

Засега Космическото командване на САЩ потвърждава официално, че наистина е имало „събитие“ в космоса, свързано с акумулацията на космически боклук, макар че се въздържа да спомене официално Русия. Руските власти също мълчат по случая. Но едно от длъжностните лица споменава, че е била изстреляна ракета, която е поразила стар спътник.

Става въпрос за сателита „Космос-1408“. По информация от журналиста Анатолий Зак, сателитът е неработещ, изстрелян е през 1982 година, още кръжи около Земята и се намира на височина около 500 километра над нашата планета. Пак по думите на Зак отломките, причинени след поразяването на „Космос-1408“, са застрашили Международната космическа станция. Самата руска космическа агенция по-рано през деня съобщи, че днес МКС е трябвало да изпълни маневра за отклоняване от траекторията на „чуждо тяло“.

Антиспътниковите изпитания са изключително опасни, дори и когато се вземат мерки за минимизиране на вредните въздействия. Напомням на читателите, че през 2019 година Индия унищожи собствен сателит в космоса. Макар че той бе разположен по-ниско в сравнение с „Космос-1408“, на около 300 км. височина, взривът доведе до изхвърлянето на отломки до височина над 500 километра, което означава, че ще кръжат около Земята десетки години. А сега антиспътниковият тест е проведен директно на 500-километрова височина! Тази орбита е изключително важна за приложните спътници (напр. там обикалят сателитите на Мъск „Старлинк“) и ако тя стане недостъпна заради космическите боклуци, няма да се изчисти в продължение на десетилетия! 

„От спътник с размера на „Космос-1408″ (ок. 1750 кг.) очаквам да бъдат каталогизирани хиляди парчета отломки“, съобщава астрофизикът Джонатан МакДауъл. 

Ако новината бъде потвърдена официално (а друга причина за инцидента трудно може да се намери), това би било изключително безотговорно поведение от страна на Русия. Още по-неприятното е, че страната почти няма с какво да се похвали в положителен аспект през последните три десетилетия и с изключението на две астрофизични обсерватории „Спектр“, след разпадането на СССР руснаците не са осъществили нито една голяма научна мисия или роботизиран полет до Луната или Марс. Но явно това не пречи да дрънчи оръжие, да се замърсява околоземната орбита и да се застрашава живота и здравето на астронавтите на МКС. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/