Как да контролирате ситуацията по време на пристъп на страх и безпокойство

1
184
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

Пристъпите на паника и безпокойство са все по-често срещани, заради напрегнатото ежедневие, стреса и нездравословния начин на живот. В настоящата статия ще ви дадем няколко съвета за контролиране на паническите атаки, но преди това ще ви запознаем с тяхната същност.

Какво представляват паник атаките?

Тези състояния представляват кратки епизоди на силна тревога и безпокойство, които са съпроводени с редица физически усещания, които карат потърпевшия да мисли, че с него се случва нещо страшно, че умира или полудява. Характерната за всяка паник атака продължителност е между няколко минути и няколко часа, но най-често е между 15 и 30 минути.

Какви са симптомите?

При всеки човек симптомите могат да бъдат различни, но най-често страдащите се оплакват от следните:

Чувство за тревога, безпокойство и страх
Чувство за безизходица
Силно сърцебиене
Затруднено дишане
Изтръпване на крайници
Изпотяване и горещи вълни
Замаяност и световъртеж
Гадене и/или повръщане

Как да се справим с паник атаките?
Напомняйте си, че не умирате

Макар да сте под силна тревога, опитайте се да контролирате мислите си. На първо място, знайте, че паник атака сама по себе си, не може да предизвика смърт. Всички физически симптоми, които изпитвате, са причинени от страха и безпокойството. С всяка следваща атака, ще знаете, че след няколко минути всичко ще приключи.

Помислете за нещо хубаво

Спомнете си за всичко хубаво, което имате в живота си и благодарете за това. Или подхранете ума си с хубав спомен от миналото – раждането на брат, сестра или дете, момент, в който родителите ви са се гордяли с вас, нещо трудно, с което сте се справили.

Друг вариант е да мислите за нещо хубаво, което ще направите веднага след като паник атаката приключи – например, да хапнете парче хубава шоколадова торта. Мислете за всичко друго, но не и за случващото се в момента.

Контролирайте дишането

След като успокоите ума си, успокойте и дишането си. Вдишвайте дълбоко и бавно, следейки за ритъма на дишането и издишването. Това успокоява едновременно ума и тялото ви. Не случайно всяка медитация започва именно с такова упражнение.

Раздвижете се

Физическата активност също ще ви помогне да се съсредоточите в нещо друго, освен самата паника. Направете няколко упражнения, или потанцувайте.

Поговорете с някого

Както вече споменахме, най-важното по време на паник атака е да отклоните вниманието си от физическите проявления. Страхът от това, че може да умрете и че нещо се случва с вас, допълнително усилва сърцебиенето и учестява дишането. Може да се абстрахирате от това, чрез разговор с друг човек.

Поговорете с половинката или родителите си на каквато и да е тема. Ако сте сами у дома, позвънете на някого по телефона и поговорете, докато атаката премине. Така, няма и да се притеснявате, че няма кой да се погрижи за вас, ако нещо ви се случи.

Имайте предвид, че паник атаките са проява на тревожни разстройства и прекалено много стрес. Затова, ако се повтарят твърде често, е необходимо да вземете мерки. Променете начина на живот и нивата на стреса, но и се консултирайте с добър психолог. Хубавото е, че повечето от тях са на разположение и онлайн, ако не се чувствате добре от евентуална лична среща.