7 изненадващи причини за депресия

1
170
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

Както за всяко състояние, така и за депресията, има различни причини, които да я предизвикат. Сред общоизвестните причини за депресия са житейски трудности, неспособност да се справите със ситуация или загуба, прекалено много стрес и други. В много случаи обаче, това състояние може за настъпи в следствие от изненадващи фактори и днес ще разгледаме именно тях.

1. Генетична обремененост

Ако стандартните причини не са налице, а все пак чувствате тъга, меланхолия и нежелание за различни активности, може би сте генетично предразположени към депресия. Учените отдавна са установили, че депресивните състояния се унаследяват и ако в рода ви има страдащи от депресия, то е много вероятно и вие да я преживявате. Ако случаят е именно такъв, си обръщайте повече внимание и се старайте да я избягвате притесненията.

2. Възпитание и утвърждения

Докато растем, всички ние чуваме редица фрази от нашите родители, които се запечатват в съзнанието ни и неусетно стават наш начин на мислене. Например “Ако нещо е хубаво, то няма да дойде при нас”, “Никога не си имал/а късмет”, “Не ставаш за тази професия/ спорт/ хоби”. В зряла възраст тези убеждения могат да повлияят на обективната ни преценка и да затвърдят мнението ни, че сме неудачници, което води до депресивни състояния и тъга. Избягвайте такива негативни утвърждения при изказване и мислене. Заменете ги с позитивни такива.

3. Хормонален дисбаланс

Истината е, че хормоните ни са много пряко свързани с емоциите. Ако имаме хормонално нарушение, е твърде възможно да се чувстваме отпаднали, унили, пасивни и демотивирани. Освен това, много различни заболявания имат подобни симптоми като депресията, например заболявания на щитовидната жлеза и обмяната на веществата.

Направете необходимите изследвания, и ако има нужда, се лекувайте, преди да се самодиагностицирате с депресия.

4. Тютюнопушене, алкохол, неправилно хранене

Колкото и да не ви се вярва, цигарите и алкохолът причиняват депресивни състояния. Това е възможно, тъй като те убиват нервни клетки и подпомагат усещането за нестабилност и демотивация. В същото време, някои хранителни непоносимости също причиняват симптоми, подобни на депресивните. Такива са непоносимостта към глутена например, която може да подсили чувството на раздразнителност, умора и гадене.

5. Социалните мрежи

Живеем във време, в което социалните мрежи заемат много голяма част от животите ни. Много от хората, макар за знаят, че не е правилно, непрекъснато се сравняват с това, което виждат в социалните мрежи. На пръв поглед, така наречените инфлуенсъри имат всичко, но това далеч не е така. Те умишлено ви показват само това, което искат да видите. Да, те също имат проблеми, и не, не всичко при тях е по мед и масло.

Същото важи и за приятелите ви – рядко някой би споделил тъжен и неприятен момент в социалните мрежи. Затова, спрете да се сравнявате и да се натъжавате, без да знаете цялата история.

6. Прекалено строги сте към себе си

Случвало ли ви се е сами да си поставяте срок за нещо, което не е спешно? Например, ще приключа всички задачи до петък, за да съм свободен през уикенда. Обаче, за уикенда се появяват нови задачи и вие се чувствате все по-натоварени. Запомнете, че ще имате задачи постоянно и няма как да свършите всичко наведнъж.

Създайте си ясен график и го спазвайте стриктно, без да допускате паника. А когато сте във време за почивка, не допускайте мисли за задачите, които ви остават. Не ви притиска крайния срок, притискате се сами!

7. Не умеете да казвате “Не”

“Ела с мен на кафе”
“Ела да ни помогнеш”
“Закарай ме до…”

Ако на всички подобни покани и молби отговаряте положително, е време да се замислите дали не угаждате прекалено много на хората около вас. Разбира се, в някои случаи е страхотно да помогнеш на роднина или приятел, но в други – хората стават прекалено изискващи и смятат, че сте длъжен да помогнете.

Именно тогава, вие се чувствате натоварен, неудовлетворен, не усещате благодарност, а само натиск, а тези емоции могат да доведат до депресивни състояния. В тези случаи, преценете внимателно кога човекът отсреща наистина има нужда от помощ, и кога може да откажете. И отказвайте, това е ваше право!

В заключение, отново ще ви напомним, ако усещате някои от признаците на депресия, да установите причината и да се заемете с решаването на проблема. Ако не успеете да се справите сами, винаги можете да се обърнете за консултация с психолог!